Libija: Prelaznoj vladi Parlament izglasao povjerenje

Zastupnici su od ponedjeljka zasjedali u Sirtu, na pola puta između suparničke istočne i zapadne regije sjevrnoafričke zmlje.

PaRlament je dao zeleno svjetlo timu novoizabranog libijskog premijera Abdelhamida Dbeibaha (AFP)

Libijska Prelazna vlada dobila je u srijedu povjerenje Parlamenta na historijskom glasanju za vladu nastalu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, koja treba pridonijeti izlasku zemlje iz haosa i voditi prema izborima krajem decembra.

Nakon dva dana intenzivnih rasprava, Parlament je dao zeleno svjetlo timu Abdelhamida Dbeibaha sa 121 glasom od 132 pristutnih zastupnika, prema direktnom TV prenosu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Zahvaljujem vam na povjerenju”, rekao je 61-godišnji milijarder, kojeg je 5. februara 75 libijskih dužnosnika okupljenih u Ženevi pod pokroviteljsvom UN-a imenovalo premijerom, istovremeno kada i tročlano Predsjedničko vijeće.

Zakletva u ponedjeljak u Bengaziju

Lokalni mediji pišu da će nova vlada zakletvu položiti u ponedjeljak u Bengaziju, drugom gradu Libije, kolijevci pobune protiv režima Muamara Gadafija 2011. godine.

Zastupnici su od ponedjeljka zasjedali u Sirtu, na pola puta između suparničke istočne i zapadne regije.

Dugo su raspravljali o sastavu Prelazne vlade Dbeijbaha, o geografskoj podjeli funkcija i smjernicama.

“To će biti vlada svih Libijaca”, obećao je u srijedu premijer u kratkom govoru nakon glasanja.

“Libija je jedna i ujedinjena”, izjavio je Dbeibah.

Bez stabilne vlasti deset godina

Naftom bogata Libija nije imala stabilnu vlast od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen Moammar Gaddafi, uz pomoć NATO-a.

Zemlja je imala dva parlamenta i dvije vlade, a ulice su često bile pod kontrolom naoružanih skupina i poprište sukoba.

Vlada nacionalnog jedinstva (GNA), koju priznaje UN, u savezu je s Turskom i Katarom, a suparničku Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) tokom sukoba pomagali su Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati te Francuska.

Izvor: Agencije