Kongres usvojio Bidenov plan oporavka od 1.900 milijardi dolara

Demokrate mjeru predstavljaju kao ključan odgovor na pandemiju korona virusa, koja je usmrtila 528.000 Amerikanaca i ‘obrisala’ milione radnih mjesta. 

Joe Biden planira paket potpisati u petak, objavila je Bijela kuća (EPA)

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu je dao konačnu potvrdu jednom od najvećih paketa ekonomske pomoći u američkoj historiji vrijednom 1.900 milijardi dolara, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

“Historijski” plan predviđa 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1.400 dolara pomoći, 350 milijardi dolara za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, proširenje olakšica na djecu i veća izdvajanja za program vakcinisanja.

Potvrda u Donjem domu Kongresa, koji je pod kontrolom demokrata, kao i Gornji dom (Senat), prošla je bez podrške republikanskih zastupnika, nakon sedmice stranačkih prepucavanja, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Početak kraja COVID depresije’

Demokrati mjeru predstavljaju kao ključan odgovor na pandemiju koja je u SAD-u ubila više od 528.000 stanovnika i “obrisala” milione radnih mjesta.

“Ovo je historijski dan. To je početak kraja velike COVID depresije“, rekao je demokratski zastupnik Jan Schakowsky.

Predsjednik SAD-a Joe Biden planira paket potpisati u petak, objavila je Bijela kuća.

Republikanci smatraju kako je paket “preskup i pun rastrošnih progresivnih prioriteta”.

Smatraju i kako je najgora faza pandemije prošla i da je ekonomija već na putu oporavka.

“To je pogrešan plan u pogrešno vrijeme iz mnogo pogrešnih razloga“, rekao je republikanac Jason Smith.

‘Sada je vrijeme za velike stvari’

Demokrati su radili na tome da se mjera usvoji prije no što 14. marta isteknu postojeći poticaji za nezaposlene.

Zastupnički dom već je ranije odobrio paket, no morao je to ponovo učiniti nakon što je Senat unio izmjene tokom vikenda.

“Puno se govori da je ovaj paket prevelik i preskup, no ako je nekad bilo vrijeme za velike stvari, to je sada“, istaknuo je demokrat Richard Neal.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Demokrate u američkom Senatu dogovorili su se o paketu pomoći u pandemiji vrijednom 1.900 milijardi dolara koji je predložio predsjednik Joe Biden.

Published On 06 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO