Istraživanja: Pad podrške Netanyahuovoj stranki Likud uoči izbora

Istraživanje je nagovijestilo da Izrael nakon izbora očekuje novi politički zastoj.

Prema riječima izraelskih eksperata, Netanyahu želi da sačuva funkciju kako bi ojačao svoj položaj usred suđenja zbog optužbi za korupciju (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu priprema se za učešće na generalnim izborima koji se održavaju 23. marta, četvrti put u posljednje dvije godine i to u vrijeme kada se čini da se glavne političke partije nalaze u pat pozicijama.

Kao lider desno-orijentirane stranke Likud, Netanyahu je političar koji je najduže na poziciji premijera u historiji Izraela, sa više od 14 godina obavljanja te dužnosti, prenosi Anadolija.

Prema riječima izraelskih eksperata, on želi da sačuva funkciju kako bi ojačao svoj položaj usred suđenja zbog optužbi za korupciju.

Netanyahu se 8. februara pojavio pred Sudom u Jerusalemu zbog nastavka suđenja za korupciju, te više puta odbacio optužbe kao netačne.

Državni tužilac Izraela Avichai Mandelblit podigao je optužnicu protiv Netanyahua 14. januara, prvo saslušanje održano je u maju 2020. godine, a zatim u julu prošle godine, prije nego što je došlo do daljeg odlaganja zbog pandemije korona virusa.

Proces vakcinacije protiv korona virusa glavna je tema u izbornoj kampanji Netanyahua, u pokušaju izraelskog premijera da sačuva svoj položaj.

Nastojeći da vrati podršku birača, Netanyahu je u svojoj predizbornoj kampanji fokusiran na naglašavanje poruke da je “Izrael uspješan u borbi protiv pandemije korona virusa”.

U Izraelu je do sada primljeno najviše doza vakcine po glavi stanovnika na svijetu. Više od polovine stanovništva primilo je prve doze vakcine otkako je počela imunizacija 20. decembra prošle godine. Gotovo 40 posto populacije primilo je i drugu dozu.

‘Pametna strategija’

Veliki dio ograničavajućih epidemioloških mjera je ukinut, upravo zahvaljujući brzom napretku procesa vakcinacije.

Mada Netanyahu često ističe “pametnu strategiju” njegove Vlade u borbi protiv korona virusa, predizborne ankete ukazuju na pad podrške stranki Likud koju predvodi aktuelni premijer.

Istraživanje prikazano na Kanalu 12 predvidjelo je da bi stranka Likud ostala najveća stranka sa 28 osvojenih mjesta ukoliko bi izbori bili održani danas, ali da je to pad u odnosu na 36 mandata koliko ta partija ima u tekućem sazivu Parlamenta.

Stranka Yesh Atid, koju predvodi opozicioni lider Yair Lapid, bi postala druga najveća partija, sa osvojenih 19 mjesta, pokazala je anketa.

Također, prema anketi, uslijedila bi Nova nada, partija bivšeg ministra i člana Likud partije Gideona Sa'ara, sa 14 mandata, dok bi 12 mjesta osvojila desno-orijentirana partija Yamina, koju predvodi lider MK Naftali Bennett.

Ujedinjeni blok Arapska lista, koji predstavlja izraelske Arape, imao bi devet mandata, desničarski Savez vjerskog cionizma pet mjesta, ultra-pravoslavna stranka Ujedinjena Tora dobila bi šest mjesta, dok bi stranka Shas osvojila osam mandata, pokazala je anketa.

Sa koalicionim partnerima partije Likud, Netanyahuov desničarski blok imao bi 59 mjesta, manje od 61, koliko je potrebno u izraelskom parlamentu Knessetu za formiranje vladajuće većine.

Istraživanje je nagovijestilo da Izrael nakon izbora očekuje novi politički zastoj.

Izvor: Agencije