Iran odbacuje ‘korak po korak’ rješenje spora sa SAD-om

Jedini način da Teheran ne umanji svoje obaveze preuzete nuklearnim sporazumom je da Washington ukine sankcije.

Nova američka administracija nije ukinula sankcije koje je prethodna vlada uvela Iranu (EPA)
Nova američka administracija nije ukinula sankcije koje je prethodna vlada uvela Iranu (EPA)

Iran se protivi planu “korak po korak” rješenja sporenja sa Sjedinjenim Američkim Državama oko nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, također poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), izjavio je visoki iranski sigurnosni zvaničnik za državnu Press TV u srijedu.

“Iran bi samo prihvatio ukidanje američkih sankcija na način podložan verifikaciji prije nego što se SAD vrati u JCPOA”, kazao je zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

‘Neka Washington ukine sankcije’

Nova američka administracija nije ukinula sankcije koje je prethodna vlada Donalda Trumpa uvela Iranu u maju 2018. godine, napomenuo je on.

“Jedini način da Teheran ne umanji svoje obaveze preuzete sporazumom jeste da Washington ukine sankcije”, zaključio je zvaničnik.

Saeed Khatibzadeh, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, također je izjavio u ponedjeljak da Iran ne razmatra plan “korak po korak” o rješenju nuklearnog spora.

Zarif: SAD trebaju poduzeti prvi korak u povratku sporazumu

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je da Sjedinjene Američke Države trebaju poduzeti prvi korak u povratku nuklearnom sporazumu iz 2015. poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

“SAD su te koje su napustile JCPOA i trebale bi poduzeti prvi korak ka povratku sporazumu”, izjavio je Zarif na skupu u prijestonici Teheranu.

One bi prve trebale riješiti problem i nakon toga će, kako je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei kazao, Iran provoditi sporazum, dodao je.

Nakon što je Washington napustio JCPOA u 2018. i ponovo uveo sankcije protiv Irana, Teheran je postepeno odustajao od svojih obaveza preuzetih sporazumom, prenosi Xinhua.

‘Pokrenut ćemo pitanje kompenzacije’

Zarif je krajem prošlog mjeseca rekao da su sankcije koje su nametnule Sjedinjene Američke Države nanijele štetu iranskoj ekonomiji od 1.000 milijardi američkih dolara i Teheran za to očekuje kompenzaciju, prenijela je Al Jazeera English.

On je tom prilikom istakao kako će, nakon što SAD djeluje da se obnovi iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama iz 2015. kroz ukidanje sankcija, Teheran željeti pregovarati o štetama koje je pretrpio.

“Kada se susretnemo, pokrenut ćemo pitanje kompenzacije, bilo da one budu u obliku isplate, investicija ili nekih oblika mjera koje bi spriječile ponavljanje onoga što je Trump uradio”, rekao je Zarif.

Trump je jednostrano napustio nuklearni dogovor 2018. i nametnuo oštre sankcije koje su bile usmjerene na sve sektore iranske ekonomije.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO