EuvsDisinfo: Njemačka glavna meta ruskih dezinformacija

Nadzorno tijelo Evropske unije koje se bavi dezinformacijama navodi da je dokumentiralo 700 slučajeva ruskog namjernog lažnog ili obmanjujućeg izvještavanja o Njemačkoj.

Njemačka je izdvojena među državama članicama Unije kao glavna meta ruskih napora za dezinformaciju (EPA)
Njemačka je izdvojena među državama članicama Unije kao glavna meta ruskih napora za dezinformaciju (EPA)

Nadzorno tijelo Evropske unije koje se bavi dezinformacijama (EuvsDisinfo) saopćilo je da je Njemačka glavna meta ruskih kampanja za dezinformacije u EU i da su veze između Moskve i Brisela dostigle najniži nivo zbog navodnog trovanja i kazne zatvora za ruskog opozicionara Alekseja Navalnogs.

EuvsDisinfo, kojim upravlja Služba za vanjske poslove EU-a, naveo u izvještaju da je dokumentirao 700 slučajeva ruskog namjernog lažnog ili obmanjujućeg izvještavanja čiji je cilj širenje dezinformacija o Njemačkoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Njemačka je u ovom izvještaju izdvojena među državama članicama kao glavna meta ruskih napora za dezinformaciju, na osnovu poređenja s više od 300 takvih slučajeva za Francusku, preko 170 za Italiju i 40 za Španiju.

‘Ključna u pokretanju novih sankcija’

Njemačka je među onim zemljama EU-a koje su se zalagale za jače sankcije Rusiji zbog slučaja Navalnog, koji se liječio u Berlinu nakon što je prošle godine navodno otrovan vojnim nervnim agensom, za šta ruski opozicionar, koji sada služi zatvorsku kaznu, optužuje Kremlj, što Moskva negira.

Unija se prošlog mjeseca složila da stavi na crnu listu četiri visoka ruska zvaničnika zbog slučaja Navalni, dodajući to ekonomskim sankcijama koje je ranije uvela Rusiji zbog pripajaja Krima i podrške Kremlja naoružanim separatistima na istoku Ukrajine.

EuvsDisinfo saopćava da Rusija vidi Njemačku kao ključnu državu u pokretanju novih sankcija.

Tokom februarskog putovanja prvog diplomate EU-a Joespha Borrella u Rusiju, Moskva protjerala četiri diplomate EU-a, među njima jednog iz Njemačke.

Izvor : Agencije

Povezane

Ruski opozicioni političar i kritičar Kremlja Aleksej Navalni prebačen je u Berlin radi hitne medicinske njege. Navalni je u lošem zdravstvenom stanju, a njegove pristaše i porodica smatraju da je otrovan, zbog političkog djelovanja. Prethodno su ljekari u sibirskom gradu Omsku negodovali zbog premještanja u Njemačku zbog njegova lošeg stanja. Supruga Julija vjeruje da su ruski ljekari […]

Ruski opozicioni političar Аleksej Navalni prevezen je u bolnicu u Berlinu kako bi mu bila pružena hitna medicinska njega zbog sumnje na trovanje. Ljekari u Rusiji u međuvremenu su dali odobrenje za transport Navalnog iz grada Omska u Njemačku nakon prvobitnog protivljenja i tvrdnji da mu je zdravstveno stanje suviše loše za izmještanje.   

Njemački liječnici pronašli su naznake trovanja kod ruskog opozicijskog političara Alekseja Navalnog, zbog čega je u bolnici stavljen pod zaštitu. Kako je saopćeno iz berlinske bolnice, u njegovom organizmu utvrđena je prisutnost inhibitora kolinesteraze. Navalnom je pozlilo u četvrtak tokom leta, nakon čega je smješten u bolnicu u Sibiru. Njegovi saradnici sumnjali su da je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO