EuvsDisinfo: Njemačka glavna meta ruskih dezinformacija

Nadzorno tijelo Evropske unije koje se bavi dezinformacijama navodi da je dokumentiralo 700 slučajeva ruskog namjernog lažnog ili obmanjujućeg izvještavanja o Njemačkoj.

Njemačka je izdvojena među državama članicama Unije kao glavna meta ruskih napora za dezinformaciju (EPA)

Nadzorno tijelo Evropske unije koje se bavi dezinformacijama (EuvsDisinfo) saopćilo je da je Njemačka glavna meta ruskih kampanja za dezinformacije u EU i da su veze između Moskve i Brisela dostigle najniži nivo zbog navodnog trovanja i kazne zatvora za ruskog opozicionara Alekseja Navalnogs.

EuvsDisinfo, kojim upravlja Služba za vanjske poslove EU-a, naveo u izvještaju da je dokumentirao 700 slučajeva ruskog namjernog lažnog ili obmanjujućeg izvještavanja čiji je cilj širenje dezinformacija o Njemačkoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Njemačka je u ovom izvještaju izdvojena među državama članicama kao glavna meta ruskih napora za dezinformaciju, na osnovu poređenja s više od 300 takvih slučajeva za Francusku, preko 170 za Italiju i 40 za Španiju.

‘Ključna u pokretanju novih sankcija’

Njemačka je među onim zemljama EU-a koje su se zalagale za jače sankcije Rusiji zbog slučaja Navalnog, koji se liječio u Berlinu nakon što je prošle godine navodno otrovan vojnim nervnim agensom, za šta ruski opozicionar, koji sada služi zatvorsku kaznu, optužuje Kremlj, što Moskva negira.

Unija se prošlog mjeseca složila da stavi na crnu listu četiri visoka ruska zvaničnika zbog slučaja Navalni, dodajući to ekonomskim sankcijama koje je ranije uvela Rusiji zbog pripajaja Krima i podrške Kremlja naoružanim separatistima na istoku Ukrajine.

EuvsDisinfo saopćava da Rusija vidi Njemačku kao ključnu državu u pokretanju novih sankcija.

Tokom februarskog putovanja prvog diplomate EU-a Joespha Borrella u Rusiju, Moskva protjerala četiri diplomate EU-a, među njima jednog iz Njemačke.

Izvor: Agencije