WHO: Korona virus nećemo pobijediti do kraja godine

Žalosno što neke zemlje vakcinišu mlađe zdrave osobe, dok zdravstveni radnici i stariji u drugim državama nisu vakcinisani, rekao je šef WHO-a.

Michael Ryan, direktor WHO-a za vanredne operacije, ocijenio je da će se do kraja godine smanjiti broj hospitalizacija i umrlih (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila je u ponedjeljak nerealnim mišljenje da će se čovječanstvo osloboditi COVID-a 19 do kraja godine.

Michael Ryan, direktor WHO-a za vanredne operacije, ocijenio je da će se do kraja godine ipak smanjiti broj hospitalizacija i umrlih, prenijela je Hina izvještaj AFP-a.

No pandemija i dalje hara i ove sedmice, nakon sedam uzastopnih sedmica pada, ponovo raste broj zaraženih.

“Bilo bi prerano i, mislim, nerealno tvrditi da ćemo virus pobijediti do kraja godine”, rekao je Ryan novinarima. “No budemo li pametni možemo smanjiti broj hospitalizacija, umrlih i tragedija koje prate pandemiju”.

Prema njegovim riječima, WHO se usredotočio na zadaću da zadrži prenos virusa na niskom nivou, pomogne u prevenciji pojave novih sojeva i smanji broj zaraženih.

Vakcinisanje u prvih sto dana

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus želi da vakcinisanje medicinskog osoblja u svim zemljama svijeta počne u prvih sto dana 2021, što znači da za to ostaje još 40 dana.

Usto je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su stanovnici Gane i Obale Bjelokosti u ponedjeljak počeli primati prve doze vakcine zahvaljujući međunarodnom programu COVAX.

“Ulijeva nadu kada vidimo da se počinje vakcinisati zdravstveno osoblje u zemljama s niskim prihodima, ali nas žalosti što se to događa gotovo tri mjeseca nakon nekih najbogatijih zemalja”, rekao je.

“Žalosno je i to da neke zemlje vakcinišu mlađe zdrave osobe koje su manje rizične, dok zdravstveni radnici i stariji u drugim državama nisu vakcinisani”, dodao je Tedros.

Izvor: Agencije