Nove optužnice protiv Suu Kyi, demonstracije nastavljene

U slučaju da bude osuđena po novoj optužbi, Suu Kyi bi mogla dobiti zatvorsku kaznu u trajanju do dvije godine.

Demonstranti protiv puča se ponovo okupljaju širom zemlje, uprkos nasilnim odgovorima sigurnosnih snaga (Reuters)

Svrgnuta čelnica Mijanmara Aung San Suu Kyi pojavila se na sudskom saslušanju putem videoveze u ponedjeljak, kada je optužena za dodatna krivična djela, dok se demonstranti protiv puča ponovo okupljaju širom zemlje, uprkos nasilnim odgovorima sigurnosnih snaga koje su prethodni dana usmrtile najmanje 18 ljudi.

Lokalni mediji javljaju da se Suu Kyi još jednom našla pred vojnim sudom i to po posljednjoj optužnici kojom joj se na teret stavlja da je davala izjave koje mogu izazvati strah u javnosti, prenosi agencija Anadolija.

U slučaju da bude osuđena, Suu Kyi bi po toj optužnici mogla biti osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju do dvije godine.

Suu Kyi (75) je izgledala zdravo dok je sudjelovala na sudskom ročištu iz glavnog grada Naypyidawa, a tražila je da se vidi sa svojim pravnim timom, rekla je advokatica Min Min Soe novinskoj agenciji Reuters.

Haos u zemlji nakon vojnog puča

Mijanmarska vojska, službeno poznata kao Tatmadaw, proglasila je vanredno stanje 1. februara, nekoliko sati nakon pritvaranja čelnice zemlje Suu Kyi i ostalih vodećih članova vladajuće stranke NDL.

Vojni udar je izvršen nekoliko sati prije prvog zasjedanja novog saziva parlamenta koji je izabran na izborima u novembru prošle godine.

Liderka Suu Kyi se, između ostalog, tereti i za kršenja zakona o izvozu i uvozu te posjedovanje ilegalno uvezene policijske opreme.

Evropska unija odlučila je uvesti sankcije vojnom vrhu odgovornom za puč u Mijanmaru, rekao je ranije visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Svjetska banka izvijestila je u međuvremenu da je obustavila finansiranje projekata u Mijanmaru, za koje su zahtjevi za povlačenje sredstava stigli poslije vojnog puča 1. februara.

“Od 1. februara smo privremeno zaustavili plaćanja za projekte u Mijanmaru i pomno nadgledamo i procjenjujemo situaciju“, objavljeno je na zvaničnoj internetskoj stranici Svjetske banke.

Izvor: Agencije