Strani novinari o ‘rapidnom srozavanju’ medijskih sloboda u Kini

Najviše na udaru vlasti su bili novinari koji su izvještavali o ugroženosti muslimanske manjine Ujguri.

Kina je prošle godine uhapsila dvoje novinara koje je optužila za ugrožavanje nacionalne sigurnosti, dok je desetak novinara protjerano iz zemlje (EPA)

Kina je 2020. iskoristila mjere protiv korona virusa poput zastrašivanja i viznih prepreka kako bi ograničila izvještavanja stranih novinara, što je urodilo “rapidnim srozavanjem medijskih sloboda”, saopćio je u ponedjeljak Klub stranih dopisnika iz Kine (FCCC), prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Prema godišnjem izvješću FCCC-a, sastavljenom na temelju izjava 150 stranih dopisnika i šefova stranih redakcija, treću godinu za redom ni jedan novinar nije tom udruženju prijavio poboljšanje uvjeta rada.

“Sve grane državne vlasti, uključujući sustave nadzora uvedene zbog suzbijanja virusa, korištene su za maltretiranje i zastrašivanje novinara, njihovih kineskih kolega i onih koje su strani novinari htjeli intervjuirati”, stoji u izvještaju.

Vlasti su odbijanje pristupa novinara osjetljivim područjima objašnjavale zabrinutošću za javno zdravstvo te im se prijetilo prisilnom karantenom i viznim ograničenjima.

Kina protjerala desetak novinara

Najmanje 16 novinara je dobilo novinske akreditacije na šest mjeseci ili manje, navodi FCCC i dodaje da se uobičajeno dodjeljuju na godinu dana te se potom obnavljaju.

Kina je prošle godine protjerala desetak stranih novinara i medijskih kuća.

Washington je također smanjio broj novinara koji mogu raditi u SAD-u na četiri glavna državna kineska medija.

U septembru 2020. Australija je izvukla iz Kine svoja dva dopisnika nakon što ih je ispitivalo ministarstvo državne sigurnosti.

Najviše na udaru vlasti su bili novinari koji su izvještavali iz udaljene zapadne pokrajine Xinjiang o kršenjima ljudskih prava.

Kina je prošle godine uhapsila dvoje novinara koje je optužila za ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Radi se o Cheng Lei, australskoj državljanki koji radi za kineske državne medije, i Haze Fan, kineskoj državljanki koja radi za Bloomberg News.

Obje su i dalje u pritvoru.

Izvor: Agencije