Nicolas Sarkozy osuđen na tri godine zatvora

Ovo je prvi put da je neki bivši predsjednik osuđen na kaznu bezuvjetnog zatvora u Francuskoj.

Sarkozy, koji je bio u sudnici u trenutku izricanja presude, ipak neće u zatvor, jer nikakav nalog za hapšenje nije izdan (EPA)

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, na vlasti od 2007. do 2012, osuđen je u ponedjeljak na tri godine zatvora, od kojih dvije uvjetno i jednu bezuvjetno, zbog korupcije i trgovine utjecajem, čime je postao drugi šef države osuđen u Petoj francuskoj republici nakon Jacquesa Chiraca 2011, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Sarkozy, koji je bio u sudnici u trenutku izricanja presude, ipak neće u zatvor, jer nikakav nalog za hapšenje nije izdan, a u Francuskoj se sistemski preinačuju dosuđene kazne zatvora na manje od dvije godine.

Prizivni sud ocijenio je da je “korupcijski sporazum” bio  zaključen s bivšim šefom države, danas 66-godišnjim Sakozyjem, a njegov advokat Thierry Herzog i bivši sudac Gilbert Azibert, suoptuženici u tom predmetu, također su osuđeni na tri godine zatvora od kojih na jednu bezuvjetno.

‘Šteta s razornim posljedicama’

Nacionalni financijski sud zatražio je 8. decembra četiri godine zatvora za Sarkozya, od čega dvije bezuvjetno, ocijenivši da je instituciji predsjednika države tim slučajem “nanesena šteta” s “razornim posljedicama”.

Sarkozy je optužen da je 2014. godine pokušao, uz posredništvo advokata Herzoga, dobiti tajne informacije od Gilberta Aziberta, tada visokog suca u postupku poznatom kao afera Bettencourt.

Sudac Azibert trebao je Informacije dati u zamjenu za prestižno radno mjesto u Monacu.

Pred sudom je odbrana isticala da u konačnici Gilbert Azibert nije dobio nikakvu visoku dužnost u Monacu. Prema zakonu, međutim, da bi se neki postupak smatrao korupcijom ili trgovinom utjecaja nije nužno da druga strana dobije obećanu nagradu niti da utjecaj bude stvaran.

Ovo je prvi put da je neki bivši predsjednik osuđen na kaznu bezuvjetnog zatvora u Francuskoj.

Godine 2011. Jacques Chirac bio je osuđen u aferi fiktivnog zapošljavanja, ali mu je bila izrečena dvogodišnja uvjetna zatvorska kazna.

Izvor: Agencije