Netanyahu optužuje Iran za napad i najavljuje odgovor

Izraelski brod MV Helios Ray je bio na ruti između saudijskog Dammama i Singapura, a do eksplozije je došlo uz obale sultanata Oman.

Nakon misteriozne eksplozije izraelski brod pristao u Dubai (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je u ponedjeljak Iran da stoji iza prošlosedmične eksplozije na izraelskom brodu u Omanskom zaljevu i obećao odgovor protiv iranskih interesa “po čitavoj regiji”.

“To je doista bila iranska operacija. To je jasno”, rekao je Netanyahu za Kan radio, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Upitan hoće li Izrael odgovoriti, ponovio je ranije izjave o odlučnosti da spriječi Iran da razvije nuklearno oružje i dodao: “Što se tiče mog odgovora, poznajete moju politiku. Iran je najveći neprijatelj Izraela i odlučan sam zaustaviti ga i udarit ćemo po njemu po čitavoj regiji”.

Teheran nije komentirao incident niti odgovorio na ranije izraelske optužbe da bi mogao biti umiješan.

Izbori u Izraelu

Izraelski brod MV Helios Ray je bio na ruti između saudijskog Dammama i Singapura, a do eksplozije je došlo uz obale sultanata Oman, objavila je kompanija Dryad Global zadužena za pomorsku sigurnost.

Omanski zaljev nalazi se između Irana i Omana, na izlazu iz strateškog Ormuškog tjesnaca kojim prolazi dobar dio svjetske nafte i u kojem djeluje koalicija pod vodstvom SAD-a.

Netanyahu je trenutno u kampanji za izbore 23. marta.

Radio je emitirao intervju nakon noćašnjih napada koji se pripisuju Izraelu a izvedeni su protiv proiranskih elemenata u susjednoj Siriji.

Budući da je intervju snimljen ranije, ti napadi nisu mogli biti prokomentirani.

Izvor: Agencije