Navalni odveden u zatvor 200 kilometara od Moskve

Ruskom opozicionaru ne prijeti opasnost po život ili zdravlje, rekao je voditelj ruskih zatvorskih službi.

Aleksej Navalni će prvo boraviti u karantinu, tvrde zvaničnici (EPA)

Jedan od glavnih kritičara Kremlja Aleksej Navalni, stigao je u dio Rusije koji se nalazi 200 kilometara istočno od Moskve, a riječ je o kaznenoj koloniji u koju je premješten zbog izdržavanja kazne, izvijestila je moskovska Javna komisija za nadzor (ONK).

“Navalni je stigao u rusku kaznenu ustanovu u regiji Vladimir gdje će izdržavati svoju kaznu”, stoji u izjavi ONK, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Glavni sekretar komisije Aleksej Meljnikov Interfaxu je rekao da će Navalni, koji je osuđen na dvije i po godine zatvora, prvo neko vrijeme boraviti u karantinu, a potom će biti premješten u jednu od kolonija u regiji.

Prema izvorima s kojima su kontaktirali novinari agencija TASS i Ria Novosti, Navalni će ubrzo biti premješten u kaznenu koloniju broj 2 koja se nalazi u gradiću Pokrov, u regiji Vladimir u evropskom dijelu Rusije.

‘Odsluženje kazne u normalnim uslovima’

Prema pisanju ruskih medija, u ovom tipu kolonije vrijede „uobičajena pravila“, a to znači da su zatvorski uslovi nešto manje teški nego u ostalim odjelima, te da kaznu ondje služi oko 800 zatvorenika.

U petak je voditelj ruskih zatvorskih službi Aleksandar Kalašnjikov novinare uvjeravao da je Navalni „premješten ondje gdje bi se trebao nalaziti u skladu s odlukom suda“ te da jednom od glavnih opozicionih političara u državi „ne prijeti opasnost po život ili zdravlje“.

Navalni će “kaznu odsluživati u apsolutno normalnim uslovima”, rekao je Kalašnjikov, dodavši da će zatvorenik, ako bude želio, sudjelovati u nekim aktivnostima u proizvodnim pogonima.

Rusko pravosuđe prošle sedmice je potvrdilo osuđujuću presudu za 44-godišnjeg ruskog aktivistu zbog slučaja prevare iz 2014. godine koju on, kao i brojne zapadne države i nevladine organizacije, smatraju političkom.

Izvor: Agencije