Iran odbio razgovor sa SAD-om o nuklearnom sporazumu

Teheran je saopštio da prije održavanja razgovora nova američka administracija prvo mora da ukine ekonomske sankcije protiv Irana.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, ali je Biden tokom predsjedničke kampanje bio protiv Trumpa po ovom pitanju (EPA)

Iran je odbacio održavanje neformalnog sastanka sa SAD-om i tri evropske sile o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine koji je ograničavao njegov program nuklearnog razvoja sa ciljem da ga spriječi u razvoju nuklearnog oružja.

Teheran je saopštio da prije održavanja razgovora nova američka administracija predsjednika Joe Bidena prvo mora da ukine jednostrane ekonomske sankcije SAD-a protiv Irana, prenosi Tanjug pozivajući se na Glas Amerike.

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da “uzimajući u obzir nedavne akcije i izjave” SAD-a, Britanije, Francuske i Njemačke, “Iran ne smatra da je vrijeme za održavanje neformalnog sastanka sa tim zemljama”, koji je predložio šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell.

Iran je saopštio da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu.

Konsultacije u Vijeću sigurnosti

Portparol Bijele kuće je izrazio razočaranje odgovorom Irana, ali je rekao da su SAD spremne da se “ponovo uključe u značajnu diplomatiju kako bi postigle uzajamno vraćanje u skladu sa obavezama iranskog nuklearnog sporazuma”.

Washington će se konsultovati sa ostale četiri stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom i Rusijom – plus Njemačkom, o najboljem putu naprijed, rekao je portparol Bijele kuće.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, ali je Biden tokom predsjedničke kampanje bio protiv Trumpa po ovom pitanju i otkako je preuzeo dužnost rekao je da želi da se pridruži tom paktu koji uključuje i Rusiju i Kinu.

Izvor: Agencije