Demonstranti upali u zgradu vlade Armenije

Demonstranti traže ostavku premijera, nezadovoljni njegovim upravljanjem krizom u Nagorno-Karabahu.

Pashinyan je prošle sedmice osudio ono što je nazvao pokušajem državnog udara nakon što je vojska tražila njegovu ostavku (EPA)

Demonstranti su upali u zgradu vlade u armenskoj prijestolnici uslijed političke krize koja je nastala zbog nezadovoljstva građana upravljanjem konfliktom u Nagorno-Karabahu.

Demonstranti su silom ušli u zgradu u Jerevanu kako bi tražili ostavku premijera Nikole Pashinyana, objavila je ruska državna agencija RIA Novosti.

Snimci na društvenim mrežama, koje Al Jazeera pokušava da provjeri, pokazuju nekoliko demonstranata u zgradi, jednog sa megafonom, dok policija posmatra.

Sukobi u Nagorno-Karabahu

Pashinyan je prošle sedmice osudio ono što je nazvao pokušajem državnog udara nakon što je vojska tražila njegovu ostavku. Njegovi kritičari ističu da je vlada katastrofalno upravljala krvavim šestosedmičnim sukobom sa Azerbejdžanom u regiji Nagorno-Karabaha.

U ratu je ubijeno hiljade ljudi na obje strane a teritorij u i oko enklave prisvojio je Azerbejdžan. Sukob je završio u novembru kada su obje strane potpisale mirovni dogovor kojem je posredovala Rusija.

Pashinyan je otpustio glavnog komandanta vojske Onika Gasparyana u četvrtak.

Međutim, armenski predsjednik Armen Sarkissian odbio je da formalno odobri ovo, rekavši da je potez neustavan i da bi vojska trebala ostati van politike.

Pashinyan je kritikovao stav predsjednika, navodeći u saopćenju na Facebooku da njegova “odluka ne doprinosi rješenju trenutne situacije”.

Izvor: Al Jazeera i agencije