Borrell: EU će mjerama odgovoriti na nasilje u Mijamnaru

Vojska Mijanmara mora zaustaviti brutalnu represiju nad mirnim demonstrantima, poručio je Josep Borrell.

Vojna hunta u Mijanmaru mora snositi odgovornost za akcije, napisao je Josep Borrell (Reuters)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je vojnu huntu u Mijanmaru da zaustavi nasilje na protestima u toj zemlji tokom kojih je u nedjelju poginulo najmanje 18 ljudi.

Borrell je u objavi na Twitteru upozorio da će EU preduzeti mjere kao odgovor i naveo da se EU „odlučno zalaže za hrabri narod Mijanmara“.

Istakao je da vojna hunta u Mijanmaru mora snositi odgovornost za te akcije.

“Vojska Mijanmara mora zaustaviti brutalnu represiju nad mirnim demonstrantima, u kojima je mnogo mrtvih ili ranjenih, otvoreno nepoštujući međunarodno pravo“, napisao je Borrell, prenio je Tanjug.

Policija otvorila vatru na demostrante

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 18 osoba poginulo, a više od 30 povrijeđeno u nedjelju u Mijanmaru, nakon što je policija otvorila vatru na demonstrante koji su protestovali protiv vojnog udara i hapšenja legalno izabrane premijerke Aung Suu Kyi.

U Mijanmaru vlada haos već mjesec, otkako je vojska izvršila državni udar i pritvorila predsjednicu vlade i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne prevare na izborima u novembru.

Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile udar koji je izvela.

Izvor: Agencije