Zarif: Prošlo vrijeme prijetnji, naš odgovor je otpor

Ministar vanjskih poslova Irana kaže kako Islamska Republika otporom odgovora na američku politiku prijetnji te da je era takvih prijetnji bačena na smetljište historije.

Mohammad Javad Zarif: Tačno je da iranski narod ima velike poteškoće zbog sankcija (EPA)

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif izjavio je u utorak kako je Islamska Republika otporom odgovora na američku politiku prijetnji i da je era takvih prijetnji bačena na smetljište historije.

U okviru obilježavanja 42. godišnjice Iranske revolucije, u Teheranu je održan skup na kojem su učestvovali iranski predsjednik Hassan Rouhani, šef iranske diplomatije i akreditirani strani ambasadori.

Zarif je u obraćanju kazao da se bivši američki predsjednik Donald Trump uzalud nadao da će sankcijama spriječiti Iran u obilježavanju godišnjica revolucije.

Smanjena ovisnost o nafti

“Takva politika je bila i dobra lekcija novoj administraciji SAD-a kako bi se trebali odnositi prema Iranu. Danas svijetu šaljemo poruku da Iran na prijetnje odgovara otporom, a da je period prijetnji Iranu bačen na smetljište historije“, kazao je Zarif.

Komentirajući i ekonomsku krizu u Iranu, Zarif je rekao da je tačno da iranski narod ima velike poteškoće zbog sankcija, ali da je tačno i to da je ta zemlja rekordno smanjila ovisnost o izvozu nafte.

Izvor: Agencije