Washington: Nastavit ćemo vršiti pritisak na vodstvo Husa

Izaslanik UN-a Martin Griffiths rekao je da je s iranskim dužnosnicima razgovarao o jemenskoj krizi.

Zarif i Griffiths razmijenili su mišljenja o Jemenu te kako napraviti napredak prema nastavku političkog procesa (Reuters)
Zarif i Griffiths razmijenili su mišljenja o Jemenu te kako napraviti napredak prema nastavku političkog procesa (Reuters)

Glasnogovornik jemenske vlade rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da su Husi pogrešno razumjeli saopćenje Washingtona da je potrebno okončati rat u zemlji, pa su pokrenuli napad na grad Marib.

Sjedinjene Američke Države (SAD) izjavile su da će nastaviti s pritiscima na vodstvo Husa u Jemenu nakon odluke Washingtona da poništi klasifikaciju te grupe kao terorističke organizacije.

U isto vrijeme, izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) za Jemen Martin Griffiths razgovarao je s iranskim dužnosnicima u Teheranu o načinima rješavanja jemenske krize.

U ponedjeljak je glasnogovornik američkog State Departmenta rekao da će njegova zemlja “zasigurno nastaviti vršiti pritisak na vodstvo Husa u Jemenu”, nakon što je državni sekretar Antony Blinken obavijestio Kongres da namjerava odustati od proglašavanja pokreta Husi u Jemenu terorističkom organizacijom, što je odluka koju je donijela administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u posljednjim danima mandata prošlog mjeseca.

Američki državni sekretar Blinken rekao je za američki kanal CNN da njegova zemlja želi “igrati važnu ulogu na diplomatskom polju kako bi se okončao rat u Jemenu”, koji traje od 2015. godine. Američki dužnosnik je naglasio da će njegova zemlja uskoro prekinuti svoju vojnu podršku Saudijskoj Arabiji u ratu protiv Jemena, ali da je predana sigurnosti Kraljevine.

Političko rješenje krize

U svojim izjavama tokom sastanka s izaslanikom UN-a za Jemen u Teheranu, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je kako je Teheran spreman podržati bilo koju efikasnu ulogu Ujedinjenih naroda u rješavanju krize u Jemenu. Zarif je dodao da je političko rješenje jedino rješenje za jemensku krizu, a da ovo rješenje polazi od prekida vatre i pokretanja političkog dijaloga.

Sa svoje strane, izaslanik UN-a Martin Griffiths rekao je da je s iranskim dužnosnicima razgovarao o jemenskoj krizi i načinima za njeno rješavanje. Glasnogovornik Ujedinjenih naroda Stephane Dujarric pojasnio je da su Zarif i Griffiths “razmijenili mišljenja o Jemenu te kako napraviti napredak prema nastavku političkog procesa.”

“Gospodin Zarif i gospodin Griffiths razgovarali su o hitnoj potrebi za postizanje napretka prema prekidu vatre u cijeloj zemlji, otvaranju aerodroma Sana i ublažavanju ograničenja u lukama Hodeidah,” dodao je Dujarric.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je da je Griffiths prenio američku poruku koja sadrži ponudu da Washington zaustavi podršku Saudijskoj Arabiji u Jemenu u zamjenu za to da Teheran zaustavi podršku Husima.

Griffithsova posjeta Iranu prva je takve vrste za izaslanika UN-a otkako je preuzeo tu dužnost prije tri godine.

Saudijska Arabija je 2015. godine predvodila vojni savez za podršku legitimnim vladinim snagama u Jemenu nakon što su Husi preuzeli kontrolu nad polugama vlasti u toj zemlji. Međutim, situacija je eskalirala u Jemenu, ostavljajući za sobom najgoru humanitarnu krizu na svijetu, kako su to naveli Ujedinjeni narodi.

Napad Husa

Dužnosnik jemenske vlade rekao je jučer, u ponedjeljak, da je skupina Husi pogrešno razumjela pozive američke administracije da se rat u zemlji treba okončati, dok je komentirao napad koji su Husi danas pokrenuli na grad Marib, posljednje uporište legitimne vlade na sjeveru Jemena, u kojem su stradali deseci žrtava.

Glasnogovornik vlade Rajeh Badi rekao je, u intervjuu za Al Jazeeru, da je grupa Husi pogrešno shvatila izjavu američke administracije o potrebi završetka rata u zemlji te pokrenula napad na grad Marib.

Ranije u ponedjeljak, dužnosnici lojalni legitimnoj vladi saopćili su da su Husi ponovo počeli napadati na periferiju grada Marib, u kojem je utočište pronašlo milion i 800 hiljada raseljenih Jemenaca.

Žestoki sukobi izbili su između legitimnih vladinih snaga i Husa nakon prekida vatre koji je trajao sedmicama, prema vladinim izvorima, što je rezultiralo desecima poginulih na obje strane.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO