Turska otvorena za kompromis sa SAD-om zbog S-400

Kupovina ruskog sistema protuzračne odbrane dodatno je zakomplicirala odnose između Washingtona i Ankare.

Dijelovi S-400, istovareni su iz ruskog transportnog aviona na vojnom aerodromu Murted u Ankari

Turska je spremna suzdržati se od pune primjene ruskog sistema protuzračne odbrane čija je kupovina rezultirala sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, saopćio je ministar odbrane te zemlje Hulusi Akar.

Sjedinjene Američke Države žele da Turska izbaci iz upotrebe S-400 projektile, čija je primarna upotreba protuzračna odbrana od raketa koje posjeduje NATO.

Ankara je kupila sistem S-400 u julu 2019. godine, a ta kupovina je dodatno zakomplicirala američko-turske odnose, prvobitno zakomplicirane zbog neslaganja oko sukoba u Siriji.

Žele isti dogovor kao s Grčkom

Akar je u intervjuu za list Hurriyetu rekao da je otvoren za kompromis sličan onome koji je Grčka postigla nakon kupovine starijeg ruskog odbrambenog sistema S-300.

Grčka je krajem devedesetih kupila rakete koje je smjestila na grčki otok Krit kako bi ublažila krizu između Turske i Kipra.

Ovaj sistem je prvobitno naručila međunarodno priznata vlada kiparskih Grka, ali ipak ga je na kraju predala vladi u Atini.

“Ponovit ću ovo još jedanput – želimo isti dogovor koji su Grci dobili zbog korištenja S-300 na Kritu”, rekao je Akar.

“Nije kao da ćemo ih uvijek koristiti. Ti sistemi se koriste prema stepenu prijetnje. Odluke ćemo donositi na osnovu toga”, kazao je ministar na konstatacije novinara da grčki S-300 “nije uvijek operativan.”

Ovisni o rezervnim dijelovima za naoružanje

Bloomberg je u utorak citirao dvojicu turskih dužnosnika, upoznatih s odnosima Turske i SAD-a, koji su rekli da je Ankara spremna na ustupke, prvenstveno jer su ovisni o rezervnim dijelovima za naoružanje američke proizvodnje koje već posjeduju, ali i kako bi izbjegli dodatne ekonomske sankcije.

Turska vlada također želi spriječiti SAD da nastaviti jačati borce sirijsko-kurdskih YPG boraca (Jedinice za narodnu zaštitu), grupe koja je najzaslužnija za poraz oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a koju otvoreno podržava vlada SAD-a, kazali su dužnosnici Bloombergu pod uvjetom anonimnosti.

Turska smatra da je YPG “teroristička” grupa, koja je povezana s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), koja desetljećima ratuje s Ankarom, a koju SAD i Evropska unija desetljećima klasificiraju kao “terorističku” organizaciju.

“Najosjetljivije pitanje u našim odnosima sa SAD-om je podrška zemlje YPG-u, ogranku PKK-a u Siriji”, rekao je Akar za Hurriyet.

Erdogan: Nastavak razgovora s Rusijom

“Rješenje za S-400 možemo pronaći u pregovorima sa SAD-om, ali očekujemo da uvide činjenice o YPG-u. Ako se ovo pitanje ne riješi, onda ne možemo postići napredak u odnosu sa SAD-om.”

SAD je zbog kupovine raketnog sistema S-400 Tursku prvo suspendirao iz globalnog partnerstva borbenih aviona F-35, da bi nakon toga uveo dodatne sankcije i ograničio mogućnost kupovine oružja turskoj vojsci u decembru.

Iako je Akar pozvao na dijalog kako bi se riješilo to pitanje, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prošlog mjeseca kazao kako će se razgovori s Rusijom o drugoj seriji projektila nastaviti.

Izvor: Agencije