Njemačka izdvaja devet milijardi eura za vakcine

Ministarstvo zdravstva će upotrijebiti ukupna sredstva od 8,89 milijardi eura za kupovinu 625,1 milion doza vakcina protiv COVID-19.

Za saveznu vladu nabavka vakcina protiv COVID-19 je od suštinskog značaja kako bi se pandemija stavila pod kontrolu (EPA)

Njemačka planira izdvojiti skoro devet milijardi eura na nabavku 635 miliona vakcina protiv korona virusa namijenjenih svom stanovništvu i građanima drugih država Evropske unije.

Zamjenica ministra finansija Bettina Hagedorn predložila je u pismu zastupnicima da odobre zahtjev ministra zdravstva Jensa Spahna za dodatnih 6,22 milijarde eura za kupovinu još doza, navodi se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

“Za saveznu vladu nabavka vakcina protiv COVID-19 je od suštinskog značaja kako bi se pandemija stavila pod kontrolu”, navela je Hagedorn u pismu zastupnicima, prenosi Tanjug.

Prijedlog će vjerovatno biti odobren

Prethodno je u budžetu za 2021. godinu odobreno izdvajanje 2,66 milijardi eura.

Izvor iz vladajuće koalicije rekao je za Reuters da će odbor za budžet Bundestaga vjerovatno u srijedu odobriti dodatna sredstva.

Ministarstvo zdravstva će upotrijebiti ukupna sredstva od 8,89 milijardi eura za kupovinu 625,1 milion doza vakcina u okviru zajedničkih planova EU-a za nabavku vakcina i njemačkog nacionalnog programa nabavke.

Prijedlog za izdvajanje dodatnih sredstava uslijedio je nakon što je ministar finansija Olaf Scholz prošle sedmice izrazio nezadovoljstvo činjenicom što prošle godine nije naručeno više vakcina na evropskom nivou.

Merkel: ‘Lockdown’ do februara

Kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da bi “lockdown” u Njemačkoj trebao trajati do kraja februara.

To je rekla zastupnicima svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU), a prenijeli su učesnici sastanka za Reuters.

Uoči sastanka Merkel i premijera 16 saveznih pokrajina o restriktivnim mjerama u srijedu, kancelarka je kazla da u popuštanju mjera prioritet trebaju imati osnovne škole, vrtići, frizeri i maloprodaja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada