Kina nudi cjepivo protiv COVID-a 19 istočnoj i srednjoj Evropi

Kina je na virtualnom samitu inicijative Kina+17 ponudila doze cjepiva protiv COVID-a 19 zemljama srednje i istočne Evrope te pozvala na jačanje saradnje.

Xi je podsjetio da je Srbija već primila milion doza cjepiva koje proizvode kineske kompanije (Reuters)
Xi je podsjetio da je Srbija već primila milion doza cjepiva koje proizvode kineske kompanije (Reuters)

Kina je u utorak na virtualnom samitu inicijative Kina+17 ponudila doze cjepiva protiv COVID-a 19 zemljama srednje i istočne Evrope te pozvala na jačanje saradnje.

Kina je spremna na saradnju na području cjepiva, rekao je predsjednik Xi Jinping na videokonferenciji sa čelnicima 17 zemalja srednje i istočne Evrope, izvijestila je  kineska novinska agenciju Xinhua, a prenosi Hina.

Xi je podsjetio da je Srbija već primila milion doza cjepiva koje proizvode kineske kompanije te da je Mađarska također potpisala sporazum s kineskim proizvođačem.

Kina će, kako je rekao šef države Xi Jinping, razmotriti slične mogućnosti s ostalim zemljama regije.

Ključ trajnog odnosa Kine i zemalja regije je u otvorenosti i sudjelovanju, smatra Xi.

Investicije Pekinga

Peking je posljednjih godina investirao milijarde eura u infrastrukturne projekte u južnoj i istočnoj Evropi, što je naišlo na kritike Evropske unije.

Brisel, piše agencija dpa, u tome vidi pokušaj širenja kineskog utjecaja i podjele Evrope.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na virtuelnom samitu, koji je odgođen uživo zbog pandemije korona virusa, rekao kako je Kina+17 “jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije” te je komplementarna Evropskoj uniji.

Posljednji sastanak na vrhu inicijative, osnovane 2012. s ciljem jačanja kineskih investicija u Evropi, održan je 2019. u Dubrovniku, a tad joj se pridružila i Grčka.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO