Izrael odbacuje odluku ICC-a da otvori istragu o zločinima

Izrael je angažirao svoje ambasade da uvjere države domaćine da izvrše pritisak na Međunarodni krivični sud kako bi zaustavio provedbu svoje odluke.

Ranije demonstracije u BiH u znak osude izraelskih zločina u Pojasu Gaze (Getty)

Izraelski sigurnosni kabinet naglasio je u svom saopćenju da kategorično odbacuje, kako je to opisao, nečuvenu odluku Međunarodnog krivičnog suda (ICC), koji je odobrio pokretanje istrage o izraelskim ratnim zločinima počinjenim na palestinskim teritorijima.

Izraelski sigurnosni kabinet je donio odluka da, kako se navodi u saopćenju, ovlasti određene strane da poduzmu neophodne korake kako bi se zaštitili interesi Izraela i odbranili njegovi građani i vojnici pred odlukom suda.

U saopćenju se dodaje da ICC nije ovlašten donijeti takvu odluku, jer Izrael nije država članica, a Palestinskoj upravi nedostaje status države.

Portal Axios izvještava da je Izrael zatražio od svojih ambasadora širom svijeta da od ministra vanjskih poslova i šefova vlada zemalja domaćina zatraže da daju izjave u kojima se protive odluci sudaca ICC-a da se nastavi s istragom ratnih zločina na palestinskim teritorijama.

Portal dodaje da je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo povjerljivu internu poruku desecima izraelskih ambasadora s uputama da se od saveznika zatraži da izvrše pritisak na tužitelje suda kako bi se zaustavila takva istraga, te da će premijer zatražiti njihovu podršku.

Oficir odbrane

Izraelska vojska je postavila oficira sa činom general pukovnika na čelo tima pravnika koji će braniti izraelske vojnike u slučaju da ICC pokrene zvaničnu istragu o situaciji u Palestini.

Okupaciona vojska strahuje da će sud izdati potjernice ili procesuirati njene komandante i vojnike u slučaju pokretanja kriminalističke istrage zbog sumnje da su izraelski dužnosnici i vojnici počinili ratne zločine na palestinskim teritorijima.

ICC još uvijek nije objavio svoju odluku o pokretanju službene istrage o situaciji u Palestini.

Izrael nije član Međunarodnog krivičnog suda, ali također negira status državnosti Palestine koju je Međunarodni sud prihvatio kao državu članicu.

Izraelski list Israel Hayom navodi da je vojska imenovala general-pukovnika Itaija Veruva “da koordinira svim aspektima pravne bitke protiv Međunarodnog krivičnog suda”.

List ističe da je Veruv trenutno zadužen za vojne fakultete izraelske vojske, a također nadgleda sve operativne istrage u vojsci.

“Veruv je na čelu tima koji uključuje stručnjake za međunarodno pravo”, saopćio je izraelski list.

‘Mi ćemo se braniti’

Izraelska vojska je objavila u pisanoj izjavi da će “vojska štititi sve svoje vojnike i oficire, i redovnih i rezervnih snaga”.

U izjavi se navodi da je “izraelska vojska spremna pružiti podršku i pomoć svojim vojnicima i komandantima u skladu s potrebama”.

Prošlog petka Predraspravno vijeće suda (sa sjedištem u Hagu) donijelo je odluku kojom se utvrđuje nadležnost suda nad okupiranim palestinskim teritorijima (Zapadna obala, i Istočni Jerusalem i Pojas Gaze), što otvara put za pokretanje istrage o ratnim zločinima počinjenim u izraelskim vojnim akcijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije