Vakcina BioNTech/Pfizer efikasna protiv mutirajućih sojeva

Studija objavljena u stručnom časopisu ‘Natural Science’ pokazuje da vakcina njemačke i američke kompanije neutralizira nove sojeve korona virusa.

Istraživanja eksternih laboratorija potvrđuju djelotvornost vakcina protiv mutirajućih sojeva korona virusa (EPA)

Vakcina kiompanija BioNTech i Pfizer, prema najnovijoj studiji, djeluje i protiv mutirajućih sojeva korona virusa koji su se pojavili u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, saopćile su ove kompanije u ponedjeljak.

“Studija objavljena u stručnom časopisu Natural Science pokazuje da vakcina Biontech/Pfizer neutralizira nove sojeve korona virusa”, piševu zajedničkom saopćenju BioNTech i Pfizera, prenosi Hina.

Istraživanje Pfizera s kraja januara, koje je proveo institut u Teksasu, već je pokazalo djelovanje vakcine protiv mutirajućih virusa.

Potrebno daljnje kliničko promatranje

Časopis Natural Science je sada objavio istraživanja eksternih laboratorija, koje također potvrđuju djelotvornost vakcina protiv mutirajućih sojeva korona virusa.

U časopisu se navodi kako je sada potrebno daljnje kliničko promatranje kako bi se dobila dodatna saznanja o djelovanju vakcine BioNTech/Pfizer na te sojeve.

Novi sojevi korona virusa dokazani su i u više saveznih pokrajina u Njemačkoj.

Zbog pojave novih sojeva, koji se šire brže od starijeg, stručnjaci dovode u pitanje ukidanje strogih mjera zatvaranja usprkos padu broja novozaraženih.

Izvor: Agencije