SAD obnavlja članstvo u Vijeću za ljudska prava UN-a

SAD će do kraja 2021. imati samo status posmatrača bez glasanja u Vijeću, ali će zatražiti punopravno članstvo.

Jedan američki zvaničnik je naveo da Bidenova administracija vjeruje da Vijeće treba reforma, ali da je neophodno da SAD budu uključen (EPA)

Sjedinjene Američke Države učestvovat će kao posmatrač u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija, iz kojeg su izašle u junu 2018. pod administracijom Donalda Trumpa, zahtijevajući reforme, izjavio je danas američki izaslanik Mark Cassayre na Ženevskom forumu.

„Drago mi je da vas obavestim da će sekretar (Antony) Blinken objaviti da će se SAD ponovo pridružiti Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija kao posmatrač”, rekao je Casseyre, američki otpravnik poslova u američkoj misiji pri UN-u u Ženevi.

On je naveo da SAD to čine znajući da je “najefikasniji način za reformu i unapređenje Vijeća, principijelno angažovanje sa njim”, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Administracija Joea Bidena je ovako preinačila još jednu Trumpovu odluku, prenosi Beta.

Kritika odluke

SAD će do kraja 2021. imati samo status posmatrača bez glasanja u Vijeću, ali će zatražiti punopravno članstvo.

Očekuje se da će odluka naići na kritike konzervativnih američkih poslanika i mnogih iz izraelske zajednice.

Trump je SAD povukao iz UNHRC povukao 2018. godine zbog navodnog “nesrazmjernog fokusa” na Izrael, koji je dobio najveći broj negativnih rezolucija jer nije uspio da provede opsežnu listu reformi.

Jedan američki zvaničnik je naveo da Bidenova administracija vjeruje da Vijeće treba reforma, ali da je neophodno da SAD budu uključen, te da UNHRC može biti dobra platforma za one koji se bore protiv “tiranije i nepravde širom svijeta”.

Izvor: Agencije