Ruska vojska traga za tijelima dva izraelska vojnika nestala u Siriji

Područje na kojem se provodi potraga za vojnicima nestalim u Siriji prije 39 godina proglašeno je zatvorenom vojnom zonom.

Ruske snage započele su pretragu groblja u blizini palestinskog izbjegličkog kampa Yarmouk u Damasku u Siriji (Al Jazeera)

Ruske snage započele su pretragu groblja u blizini palestinskog izbjegličkog kampa Yarmouk u Damasku u Siriji, u pokušaju da pronađu tijela dvojice izraelskih vojnika nestalih 1982. godine, navodi izraelski list The Times of Israel, pozivajući se na izvještaje sirijskih medija.

Područje na kojem se provodi potraga proglašeno je zatvorenom vojnom zonom, a u sklopu potrage biti će izvršeno i DNK testiranje u slučaju da posmrtni ostaci budu pronađeni.

Izraelski list navodi da snage ruske vojske tragaju za dva izraelska vojnika, Tzvijem Feldmanom i Yehudom Katzwentom. Nestali su tokom bitke koja se vodila u blizini sela Sultan Yaqoub u dolini Beqaa protiv sirijske vojske tokom izraelskog rata protiv Libana 1982. godine.

Zajedno sa ovom dvojicom izraelskih vojnika nestao je i Zachary Baumel, čiji su posmrtni ostaci pronađeni i vraćeni u Izrael 2019. godine.

Bez službenih komentara

Izraelski list očekuje da će Rusija vratiti dva tijela Izraelu ako ih pronađe zbog snažnih odnosa između Moskve i Tel Aviva. Još uvijek nije je bilo službenih izraelskih ili ruskih komentara na ove novinske izvještaje.

Iako se generalno vjeruje da su Feldman i Katzwent ubijeni u bici, bilo je i nagađanja i izvještaja da ih je sirijska vojska zarobila tokom bitke kod Sultan Yaqouba prije 39 godina i odvela u Damask.

Prema listu, tokom bitke kod Sultan Yaqouba između izraelske vojske i sirijske vojske u libanskoj dolini Bekaa ubijen je 21 izraelski vojnik, dok je više od 30 ranjeno.

Izvor: Agencije