Pomorski manevri Rusije, Indije i Kine

Tri vojne i ekonomske sile vježbat će u Indijskom okeanu operacije potrage i spašavanja te osiguravanja pomorskog saobraćaja.

Krajem decembra 2019. godine održani su pomorski manevri pod nazivom 'Pomorski sigurnosni pojas' (EPA - Ilustracija)

Rusija planira održati zajedničke pomorske vježbe s Iranom i Kinom u Indijskom okeanu kasnije ovog mjeseca, izjavio je u ponedjeljak ruski ambasador u Teheranu Levan Džagarjan.

Tri države su održale slične pomorske vježbe u Indijskom okeanu tokom decembra 2019. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Sljedeće multilateralne pomorske vježbe bit će održane u sjevernom dijelu Indijskog okeana sredinom februara 2021. godine“, rekao je Džagarjan u intervju za rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

Pomorski sigurnosni pojas

Dodao je kako će prilikom pomorskih manevara tri vojne i ekonomske sile vježbati operacije potrage i spašavanja te osiguravanja pomorskog saobraćaja.

Krajem decembra 2019. godine održani su pomorski manevri Rusije, Irana i Kine pod nazivom “Pomorski sigurnosni pojas“, nakon kojih su iranski vojni zvaničnici iznijeli uvjerenje kako će slične vježbe biti ponovo održane.

Ranije je ta iz iranskog Ministarstva odbrane rečeno kako je održavanje ovih vojnih vježbi u Indijskom okeanu povezano sa situacijom s pandemijom korona virusa.

Izvor: Agencije