Papa: Dramatično na balkanskoj ruti, zaštitimo djecu bez pratnje

Samo u centrima za smještaj u Bosni i Hercegovini nalazi se oko 400 dječaka bez pratnje i oko 450 dječaka i djevojčica koji su u pratnji roditelja.

Papa Franjo je krajem 2019. godine blagoslovio krst sa prslukom za spašavanje kako bi se prisjetio stradanja migranata i izbjeglica (EPA)

Papa Franjo zatražio je da vlasti u zemljama kroz koje prolaze migranti obrate posebnu pažnju na hiljade maloljetnika koji putuju bez pratnje, upozorivši na dramatičnu situaciju na balkanskoj ruti.

Papa je uoči Međunarodnog dana molitve protiv trgovine ljudima, koji se obilježava danas, istakao da su maloljetnici koji putuju bez pratnje posebno ranjivi i apelovao na njihovu zaštitu, prenosi Tanjug pozivajući se na Vatikan News.

“Nažalost, među onima koji su iz različitih razloga prinuđeni da napuste domovinu uvijek su desetine djece i mladih koji su sami, bez porodica i izloženi brojnim opasnostima. Osigurajamo da djeci i adolescentima, koji su krhki i bespomoćni, ne nedostaju neophodna briga i povlašteni humanitarni kanali”, rekao je papa.

Samo u BiH je na stotine maloljetnih migranata

Samo u centrima za smještaj u Bosni i Hercegovini nalazi se blizu 400 dječaka bez pratnje i oko 450 dječaka i djevojčica koji su u pratnji roditelja, prema podacima koji su u oktobru prošle godine dostavljeni Al Jazeeri iz međunarodne organizacije Save the Children, koja vodi brigu o djeci migranata i izbjeglica.

Broj dječaka migranata bez roditeljske pratnje u BiH značajno je veći od zvanične brojke jer nema dovoljno mjesta za sve njih u prihvatnim centrima, zbog čega neki borave po napuštenim objektima.

Većina maloljetnih migranta koji prolaze balkanskom rutom prema bogatim zemljama zapada dolaze iz Afganistana, Pakistana, Bangladeša, Sirije, Iraka i Irana, kao i migranti iz sjeverne Afrike kojima je balkanska ruta sigurnija za kretanje od mediteranske.

Izvor: Al Jazeera i agencije