Mijanmar: Policija intervenirala vodenim topovima

Policija je upotrijebila vodene topove da bi rastjerala hiljade demonstranata koji su protestirali u glavnom gradu Mijanmara Naypyidawu protiv vojnog udara.

Protest against the military coup in Myanmar
Sve su glasniji i organiziraniji pozivi demonstranata građanima da se pridruže protestima i podrže kampanju građanske neposlušnosti protiv vojnog udara koji je izazvao i veliki broj negativnih reakcija širom svijeta (Reuters)

Policija je upotrijebila vodene topove da bi rastjerala hiljade demonstranata koji su protestirali u glavnom gradu Mijanmara Naypyidawu protiv vojnog udara u kome je sa vlasti sklonjena i pritvorena premijerka Aung San Suu Kyi.

Sve su glasniji i organiziraniji pozivi demonstranata građanima da se pridruže protestima i podrže kampanju građanske neposlušnosti protiv vojnog udara koji je izazvao i veliki broj negativnih reakcija širom svijeta, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Mi, medicinski radnici, predvodimo ovu kampanji i pozivamo sve vladine službenike da se pridruže pokretu građanske neposlušnosti”, poručila je medicinska sestra iz državne bolnice u najvećem gradu Yangonu.

Velike demonstracije

Demonstracije održane tokom vikenda su najveće u posljednjih 14 godina, od 2007. godine kada su budistički monasi pokrenuli tzv. Šafransku revoluciju koja je doprinijela demokratskim promjenama u Mijanmaru.

U agencijskom izvještaju se navodi da se na video snimcima vidi kako policija u prijestolnici Naypyidawu ispaljuje salve iz vodenih topova na hiljade demonstranata i čini se da je više njih tada i povrijeđeno.

Protesti su do sada bili mirni, ali primijećeno je kretanje konvoja vojnih vozila što izazova zabrinutost da bi to moglo doći do konfrontacije između službi sigurnosti i nezadovoljnih građana.

Izvor: Agencije