Kompanija Tesla uložila 1,5 milijardi dolara u bitcoin

Američki proizvođač eletričnih automobila planira u bliskoj budućnosti početi prihvatati plaćanje kupovine njegovih vozila u toj digitalnoj valuti.

Kompanija Tesla je saopćila da je ova odluka dio šire investicione politike (EPA)

Američki proizvođač eletričnih automobila Tesla saopćio je u ponedjeljak da je uložio oko 1,5 milijardi dolara u bitcoine i da planira u bliskoj budućnosti početi prihvatati plaćanje kupovine njegovih vozila u toj digitalnoj valuti.

Cijena bitcoina je nakon ovog saopćenja Tesle porasla za sedam procenata, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Saopćenje kompanije je uslijedilo nakon dvosedmičnih tvitova glavnog izvršnog direktora Tesle Elona Muska, kojima je ohrabrivao male investitore da kupuju bitcoine i digitalnu valutu dogecoina, kao i akcije američkog lanca prodavnica videoigara GameStopa.

Prošle sedmice je Musk u tvitu naveo da je bitcoin “na granici“ da bude općeprihvaćen među investitorima.

Prelazak kompanija na virtuelnu valutu

Analitičari kažu da bi potez Tesle mogao biti “jezičak na vagi” za zaokret i prelazak kompanija na tu virtuelnu valutu.

“Mislim da ćemo vidjeti ubrzani trend kompanija koje investiraju u bitcoin sada kada je Tesla povukao prvi potez. Jedna od najvećih kompanija na svijetu sada posjeduje bitcoin, pa je svaki investitor koji ima akcije Tesle također izložen tome”, izjavio je Eric Turner, potpredsjednik kompanije Messari za obradu berzanskih podataka i istraživanje kriptovaluta.

Tesla je u saopćenju naveo da je ova odluka dio njegove šire investicione politike kao kompanije i da ima za cilj diverzifikaciju i maksimiziranje prinosa od gotovine.

Kompanija je dodala da je uložila ukupno 1,5 milijardi dolara u bitcoine u skladu s promijenjenom politikom prema kojoj može “sticati posjedovati povremeno ili dugoročno digitalnu imovinu“.

Izvor: Agencije