JAR privremeno prekida vakcinaciju AstraZenecinom vakcinom

Do ove odluke se došlo nakon što su podaci pokazali da AstraZenecina vakcina pruža minimalnu zaštitu u slučaju južnoafričke varijante korona virusa.

Vlada je namjeravala AstraZenecinim vakcinom imunizirati zdravstvene radnike nakon što je u ponedjeljak primila milion doza koje je proizveo Serum Institute of India (Reuters)

Južnoafrička Republika prekida privremeno korištenje vakcine AstraZenece u protiv COVID-a 19 nakon što su podaci pokazali da ono pruža minimalnu zaštitu u slučaju južnoafričke varijante korona virusa.

Ministar zdravstva Zweli Mkhize rekao je u nedjelju da će vlada pričekati savjete naučnika o tome kako nastaviti nakon razočaravajućih rezultata u ispitivanjima koja je proveo univerzitet Witwatersrand.

Studija tog južnoafričkog univerziteta i univerziteta Oxford pokazala je da vakcina ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Vlada je namjeravala AstraZenecinim vakcinom imunizirati zdravstvene radnike nakon što je u ponedjeljak primila milion doza koje je proizveo Serum Institute of India.

Umjesto toga, vlada će ponuditi vakcine proizvođača Johnson & Johnson te Pfizer idućih sedmica dok stručnjaci budu procjenjivali na koji način se može koristiti AstraZenecina.

JAR najteže pogođen u Africi

“Od idućeg sedmice u četiri sljedeće sedmice očekujemo da će zdravstvene radnike vkcinisati proizvodom J&J i Pfizer”, rekao je ministar Mkhize.

Dodao je da će se s vakcinom AstraZenece “pričekati dok naučnici ne pruže jasne upute što moramo činiti”.

Među varijantama korona virusa koje trenutno najviše zabrinjavaju naučnike su takozvana britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

Južnoafrička Republika, službeno najteže pogođena virusom na kontinentu s više od 1,5 miliona slučajeva i više od 46.000 umrlih. Te prve doze bile su namijenjene za 1,2 miliona zdravstvenih radnika.

Izvor: Agencije