Izrael počeo ublažavati restriktivne mjere

Izrael u vrijeme agresivne kampanje vakcinacije, počeo da ublažava treću blokadu uvedenu zbog korona virusa.

Od decembra, više od 3,4 miliona od devet miliona stanovnika vakcinisano je protiv korona virusa (Reuters)

U Izraelu su berbernice i pojedine druge radnje ponovo otvorene, jer je ta zemlja, u vrijeme agresivne kampanje vakcinacije, počela da ublažava treću blokadu uvedenu zbog korona virusa.

U petak, izraelska vlada je objavila da ukida neka ograničenja nametnuta od decembra, kada je u zemlji bio zabilježen porast zaraženih od COVID-a 19.

Iako prodavnice formalno nisu dobile dozvolu da počnu sa radom, mnoge male radnje obavljale su transakcije sa klijentima koji su stajali napolju, prenosi Tanjug izvještaj britanskog lista The Gardian.

Najbrža kampanja vakcinacije u svijetu

Od decembra, više od 3,4 miliona od devet miliona stanovnika vakcinisano je protiv korona virusa, što se smatra najbržom kampanjom vakcinacije po glavi stanovnika na svijetu.

Uprkos vakcinaciji, u Izraelu je dnevno registrovano 6.500 novih slučajeva zaraženih od COVID-a 19, što je, ipak, manje od oko 8.000 dnevno koliko ih je bilo sredinom januara.

Od nedjelje za Izraelce više ne važi zabrana da mogu da idu samo kilometar od svoje kuće.

U frizerskim i kozmetičkim salonima može biti jedna osoba koja će pružati usluge jednom klijentu, dok su prirodni rezervati i nacionalni parkovi ponovo otvoreni.

Hoteli ostaju zatvoreni, a restoranima će biti dozvoljeno samo da spremaju hranu za ponijeti, dok pansioni mogu da ugoste samo članove iste porodice.

Obustava međunarodnih letova ostat će na snazi do 20. februara, zajedno sa zatvaranjem kopnenih granica Izraela.

Izvor: Agencije