Guterres: Konkretne mjere i rokovi za smanjenje štetnih gasova

Težnja ka stanju karbonske neutralnosti mora postati nova norma za sve i svuda, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda.

Evropska unija je saopćila da je cilj da Evropa bude ugljenično neutralan kontinent do 2050. godine (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je sve zemlje da pojačaju napore i preduzmu konkretne mjere u smanjenju emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte.

Uoči važnog samita UN-a o klimatskim promjenama u novembru u Glazgovu, rekao je da je glavni cilj UN-a 2021. godine da zemlje i kompanije odgovorne za 90 posto emisija gasova s efektom staklene bašte postave vjerodostojne rokove do kada će ih potpuno suzbiti kako bi se zaustavilo globalno zagrijavanje, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Težnja ka stanju karbonske neutralnosti mora postati nova norma za sve i svuda, za svaku zemlju, svaku kompaniju, grad, finansijsku instituciju, kao i ključne privredne sektore, a sve obaveze preuzete ka tom cilju moraju biti potkrijepljene vjerodostojnim planovima za njihovo postizanje, pošto same riječi nisu dovoljne”, poručio je Guterres članicama UN-a tokom videokonferencije.

Cilj – ugljenično neutralna Evropa

Ponovo je pozvao velike industrijske zemlje da do 2030. glodine postepeno ukinu upotrebu uglja, koji je veliki izvor štetnih gasova, i da osiguraju da siromašne zemlje dobiju 100 milijardi dolara finansijskih sredstava koja su im potrebna svake godine da odgovore na klimatske promjene.

Guterres je poručio da će 26. konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP26) ove jeseni u Glazgovu, odgođena za godinu dana zbog pandemije korona virusa, utvrditi pravila za napuštanje fosilnih goriva koja bi kompanijama dala veće podsticaje za smanjenje emisija štetnih gasova.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Kinu i članice Evropske unije, već je najavilo planove za postizanje karbonske neutralnosti, a EU je saopćila da nastavlja s pripremama za COP26 i da će nastaviti raditi na smanjivanju emisija, s ciljem da Evropa bude ugljenično neutralan kontinent do 2050. godine.

Izvor: Agencije