EU brani posjetu Borrella Rusiji, Lavrov krivi Brisel

Zbog protjerivanja evropskih diplomata iz Kremlja pokrenuta je kampanju koja poziva na ostavku Josepa Borrella. 

Borrell je posjetio Rusiju kako bi zatražio oslobađanje Navaljnog i pokušao obnoviti odnose EU-a i Rusije (EPA)

Evropska komisija stala je u odbranu šefa evropske diplomatije Josepa Borrella zbog posjete Rusiji prošle sedmice, kada je Kremlj protjerao troje evropskih diplomata.

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell rekao je da je za protjerivanja diplomata saznao na društvenim mrežama dok je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u petak u Moskvi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Borrell je na blogu u nedjelju navečer objavio da su ignorirane njegove molbe da Rusija zaustavi protjerivanje.

Pozivi na Borrellovu ostavku

Bivši estonski šef odbrane i aktuelni eurozastupnik Riho Terras pokrenuo je kampanju koja poziva na Borrellovu ostavku.

Evropska komisija objavila je da ne žali što je Borrell išao u prvu posjetu Rusiji kao koordinator vanjske politike EU-a, jer je Rusija bila na putu prema konfrontaciji koju je Borrell nastojao izbjeći.

“Putovanje je bilo neophodno. Ne odustaje se od putovanja zato jer se ono čini teško”, rekao je glasnogovornik EK-a Erik Mamer u Briselu.

“Putovanje nije uspjeh ili neuspjeh na temelju onoga što se događa u određenom trenutku”, dodao je Mamer.

Borrell će se u utorak obratiti Evropskom parlamentu, koji poziva na sankcije kako bi se zaustavila izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke.

Lavrov: Brisel je krivac za krah odnosa

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u ponedjeljak da ruski dužnosnici “nisu bili pokretači kolapsa u odnosima”.

Kazao je da se protjerivanje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske dogodilo dan prije Borrellovog putovanja.

Moskva je optužila protjerane evropske diplomate da su sudjelovali u protestima podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

“Krivicu za krah odnosa između Rusije i EU-a snosi Brisel”, rekao je Lavrov Borrellu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Lavrov je naveo u saopćenju da je tokom razgovora s Borrellom u Moskvi govorio o značaju izgradnje odnosa između Rusije i EU-a na sistemskoj osnovi.

“Sjetio sam se da je 2014. godine Unija uništila arhitekturu sveobuhvatnih odnosa s našom zemljom koja je godinama mukotrpno bila građena”, istakao je ruski ministar.

EU traži uvođenje novih sankcija Moskvi

Neke članice EU-a sada traže uvođenje novih sankcija Moskvi, otkrilo je dvoje diplomata.

Poljska je u ponedjeljak održala videopoziv s članicama EU-a, a pridružili su im se predstavnici iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Ukrajine te saveznici Navaljnog – Vladimir Ašurkov i Leonid Volkov.

Sastanak je potrajao dva sata, a tema je bila politika prema Rusiji, uključujući sankcije.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Lavrova i Borrella u petak, Lavrov je rekao da Rusija smatra EU “nepouzdanim partnerom”.

Borrell je otputovao u Moskvu kako bi zatražio oslobađanje Navaljnog i pokušao obnoviti odnose EU-a i Rusije.

No, u nedjelju je napisao da je konferencija za medije u petak “agresivno organizirana” i da je putovanje bilo “vrlo komplicirano”.

Izvor: Agencije