Britanski izvoz u EU u januaru pao 68 posto

RHA ukazuje da je veliki udio u padu izvoza povezan s dodatnom papirologijom i graničnim kontrolama nakon što je Britanija izašla iz EU-a.

Brojni kamioni koji dovoze proizvode iz Evrope vraćaju prazni jer brojne britanske kompanije u ovom trenutku niti ne pokušavaju izvoziti u EU, tvrde iz RHA (Reuters)

Britanski izvoz u Evropsku uniji pao je u januaru za dvije trećine, odnosno 68 posto u odnosu na isti mjesec 2020, objavila je u nedjelju privatna organizacija za cestovni prevoz i operatera za logistiku cestovnog teretnog prevoza (RHA).

Iako je u tom velikom padu izvoza pandemija odigrala svoju ulogu, RHA ukazuje da je veliki udio u padu izvoza povezan s dodatnom papirologijom i graničnim kontrolama nakon što je Britanija prestala biti dio zajedničkog evropskog tržišta, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Izvršni direktor RHA Richard Burnett je za list Observer kazao da je njegova grupacija predvidjela takav razvoj događaja te da je od britanske vlade tražila da smanji birokratske prepreke i osigura nesmetanu trgovinu nakon Brexita.

“Smatram uvelike frustrirajućim da su ministri odabrali oglušiti se na upozorenja industrije i stručnjaka”, kazao je Burnett.

Kamioni se vraćaju prazni

Ukazao je na činjenicu da se brojni kamioni koji dovoze proizvode iz Evrope vraćaju prazni jer brojne britanske kompanije u ovom trenutku niti ne pokušavaju izvoziti u EU. Također je dodao da je na carini zaposleno samo 10.000 ljudi, tek petina od broja koji bi prema RHA bio potreban za učinkovo kretanje robe i dobara.

Postoji bojazan da će se stanje dodatno pogoršati nakon što Britanija u julu počne s kontrolom uvoza iz EU-a.

Britanija i EU su u decembru postogli sporazum prema kojem za većinu dobara ne postoje carine, no sporazum ne sprečava uvođenje dodatne papirologije i sanitarne dokumentacije.

Izvor: Agencije