Borrell: Moskva odbija dijalog, moguće i sankcije

Čini se da se Rusija odvaja od Evrope i na demokratske vrijednosti gleda kao na egzistencijalnu prijetnju, kaže Borrell.

Ruske vlasti nisu htjele iskoristiti priliku za konstruktivniji dijalog s EU-om, tvrdi Josep Borrell (EPA)

Evropski šef diplomacije Josep Borrell rekao je u nedjelju nakon povratka iz Moskve da je vrlo zabrinut zbog odbijanja ruskih vlasti da uspostave “konstruktivniji” dijalog s EU-om i pozvao je evropske čelnike da poduzmu “daljnje korake”, uključujući mogućnost sankcija.

“Ruske vlasti nisu htjele iskoristiti priliku za konstruktivniji dijalog s EU-om. To je žalosno i zbog toga moramo poduzeti daljnje korake”, rekao je u poruci na Twitteru visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku.

“Zemlje članice će odlučiti o daljnjim mjerama i da, one mogu uključivati sankcije”, konstatovao je Borrell nakon povratka iz Moskve, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebaju se sastati 22. februara kako bi odlučili što dalje nakon Borrellova posjeta Moskvi od 4. do 7. februara i njegova razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom tokom kojeg je Kremlj odbio zahtjev evropskih čelnika za oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog iz pritvora i izgona trojice diplomata EU-a iz Rusije.

‘Zabrinut za razvoj ruskog društva’

Odluka o uvođenju sankcija mora se donijeti jednoglasno na prijedlog zemalja članica.

Čelnik evropske diplomatije ne može ništa predlagati, može samo dati preporuku, što je i učinio u svom izvještaju o posjeti.

“Vratio sam se u Brisel veoma zabrinut za budućnost razvoja ruskog društva i za geostrateške odluke Rusije”, napisao je.

„Moj susret s ministrom Lavrovom i poruke koje su ruske vlasti poslale prilikom te posjete potvrdile su da se Evropa i Rusija udaljavaju. Čini se da se Rusija postepeno odvaja od Evrope i na demokratske vrijednosti gleda kao na egzistencijalnu prijetnju”, istakao je Borrell.

Izvor: Agencije