Australska novinarka Cheng Lei zatvorena u Kini zbog ‘odavanja državnih tajni’

Pritvaranje voditeljice koja je vodila razgovore s čelnicima kompanija iz cijelog svijeta za emisije državne televizije CGTN, dogodilo se u vrijeme sve većih bilateralnih napetosti između Kine i Australije.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne je rekla da su je 5. februara kineske vlasti izvijestile o hapšenju Cheng Lei, koja je bez ikakvog objašnjenja zatočena od augusta (AP)

Australska voditeljica kineskog kanala na engleskom jeziku “uhapšena je i optužena za odavanje državnih tajni” u inostranstvu, objavljilo je australsko ministarstvo vanjskih poslova, šest mjeseci nakon što je pritvorena.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne je rekla da su je 5. februara kineske vlasti izvijestile o hapšenju Cheng Lei, koja je bez ikakvog objašnjenja zatočena od augusta.

“Kineske vlasti su obznanile da je Cheng uhapšena jer je osumnjičena da je odavala državne tajne u inostranstvu”, navela je Payne u saopštenju, prenosi Hina pozivajući se n AFP.

Pritvaranje voditeljice koja je vodila razgovore s čelnicima kompanija iz cijelog svijeta za emisije državne televizije CGTN, dogodilo se u vrijeme sve većih bilateralnih napetosti između Kine i Australije.

Diplomatski odnosi su se jako pogoršali početkom 2020. godine nakon što je Australija pokrenula međunarodnu istragu o porijeklu novog korona virusa, otkrivenog u kineskom gradu Wuhan.

Druga zatočena istaknuta australska državljanka

Australija takođe kritikuje Kinu zbog sve većeg utjecaja u azijsko-pacifičkom području i navodnog miješanja u australske poslove.

Kina je poduzela niz ekonomskih mjera odmazde prema više od deset australskih proizvoda, posebno ječma, govedine, vina i uglja.

Payne je rekla da su australske diplomate posjetile voditeljicu šest puta od kada je uhapšena.

“Australska vlada redovno na najvišem nivou obznanjuje svoju duboku zabrinutost zbog zatočenja Cheng Lei”, naglasila je ministrica.

Cheng je druga zatočena istaknuta australska državljanka nakon hapšenja pisca Yang Hengjuna u januaru 2019., osumnjičenog za špijunažu.

Izvor: Agencije