Vlada upozorava Nizozemce da ostanu kući zbog mećave

Prognoza za nedjelju najavljuje jaki snijeg i vjetar, što je prva takva meterološka uzbuna u posljednjih devet godina.

Glavni supermarketi u Nizozemskoj otkazali su dostavu zaključivši da bi bilo preopasno slati vozače (Reuters)

Nizozemska bi trebala ući u još veće zatvaranje i to zbog prognoze za nedjelju koja najavljuje jaki snijeg i vjetar, što je prva takva meterološka uzbuna u posljednjih devet godina. 

Vlada je u subotu zamolila građane da ostanu kod kuće jer su meteorolozi izdali “crveno upozorenje” za cijelu zemlju zbog vjetra koji će puhati do 90 kilometara na sat i do 20 centimetara snijega koji bi mogli dovesti do opasnih snježnih nanosa na cestama i ograničene vidljivosti.

Svi centri za testiranje na korona virus bit će zatvoreni, saopćile su zdravstvene vlasti. Željeznički promet će biti minimaliziran, a glavni supermarketi otkazali su dostavu zaključivši da bi bilo preopasno slati vozače.

Moguće kašnjenje aviona

Svi profesionalni nogometni turniri zakazani za nedjelju također su odgođeni i amsterdamsko gradsko vijeće odlučilo je zatvoriti sve kanale u želji da omogući klizanje kasnije tijekom sedmice. Zračna luka Amsterdam Schiphol upozorila je na mogućnosti kašnjenja letova.

Upozorenje o zadržavanju kod kuće pridodano je postojećim mjerama zatvaranja, prema kojima trgovine, restorani, barovi i druga javna mjesta već sedmicama ne rade, a stanovnici pozvani da ograniče putovanja s ciljem suzbijanja pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije