Nastavljeni radovi na Sjevernom toku 2 u danskim vodama

Njemačka kancelarka Angela Merkel ostala je pri podršci projektu njemačko-ruskog gasovoda uprkos prijetnjama američkim sankcijama.

Brod za polaganje cijevi nakon završenih pomorskih ispitivanja, nastavlja rad na Sjevernom toku 2 kod Danske, saopštio je danas operator tog projekta (Reuters)
Brod za polaganje cijevi nakon završenih pomorskih ispitivanja, nastavlja rad na Sjevernom toku 2 kod Danske, saopštio je danas operator tog projekta (Reuters)

Brod za polaganje cijevi nakon završenih pomorskih ispitivanja, nastavlja rad na Sjevernom toku 2 kod Danske, saopštio je danas operator tog projekta.

„Brod za polaganje cijevi `Fortuna`, koji je nastavio rad na izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, 24. januara uspješno je obavio ispitivanja i danas započeo polaganje cijevi u danskim vodama”, navodi se u saopštenju koje prenosi Tanjug pozivajući se na rusku novinsku agenciju TASS.

Sjeverni tok 2 je međunarodni projekt izgradnje gasovoda dužine oko 1.200 kilometara, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji će ići dnom Baltičkog mora od Rusije do Njemačke.

Izgradnja gasovoda je suspendovana 2019. godine zbog mogućih sankcija SAD-a Rusiji, a nastavljena u decembru 2020. godine.

Preostalo je da se postavi još oko 120 kilometara cijevi u danskim vodama i 28 kilometara u vodama Njemačke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ostala je pri podršci projektu njemačko-ruskog gasovoda Sjeverni tok 2 uprkos neslaganjima sa Rusijom oko slučaja opozicionara Alekseja Navalnog, i prijetnjama američkim sankcijama, javila je Beta pozivajući se na AP.

Merkel je rekla da stav njene vlade o Sjevernom toku II nije pogođen tenzijama oko Navalnog, koji se prošlog ljeta oporavljao u Njemačkoj od trovanja nervnim agensom i uhapšen je po povratku u Rusiju prošlog mjeseca.

SAD – projekat čini Evropu zavisnijom od ruskog gasa

Sjevernom toku dva kojim se prenosi ruski gas do Njemačke ispod Baltičkog mora protive se obje stranke u SAD-u. Washington smatra da taj projekat čini Evropu zavisnijom od ruskog gasa i škodi evropskoj energetskoj sigurnosti.

Kremlj uzvraća optužbama američke vlade da pokušava da promoviše prodaju sopstvenog tečnog prirodnog gasa.

Sjeverni tok dva je u vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom uz investicije nekoliko evropskih kompanija. Projekat je blizu završetka, koji se odgađa zbog prijetnji američkih sankcija.

Novi predsjednik vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i mogući budući kancelar Armin Laschet također smatra da Njemačka ne smije odustati od projekta plinovoda Sjeverni tok 2.

“Njemačka u nastupajućem razdoblju izlazi iz opskrbe atomskom energijom i energijom dobivenom od ugljena. I zato joj za prijelazno razdoblje treba plin kojeg ona sama nema”, rekao je Armin Laschet u petak Reutersu, prenijela je Hina.

Izvor : Agencije

Povezane

Washington tvrdi da će projekt potkopati evropsku energetsku sigurnost te da će Njemačka i drugi američki saveznici previše ovisiti o ruskoj energiji.

04 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO