Bidenova administracija suspendira Trumpove sporazume o azilu

Prema sporazumima sa zemljama Srednje Amerike, tražitelji azila iz te regije moraju prvo da potraže utočište u tim državama prije nego što se prijave u SAD.

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošle sedmice otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sistem (EPA)

Bidenova administracija saopćila je da će odmah suspendirati sporazume sklopljene za vrijeme Trumpove administracije sa Salvadorom, Gvatemalom i Hondurasom o azilu, u skladu s obećanjem da će poništiti sve imigracijske politike prethodnika.

Državni sekretar Antony Blinken saopćio je da su Sjedinjene Američke Države “suspendirale i započele proces poništavanja Sporazuma o saradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što je prvi konkretan korak na putu prema većem partnerstvu i boljoj saradnji u regiji koje je zacrtao predsjednik Biden”.

Takozvani sporazumi “sigurne treće zemlje”, koje su 2019. potpisali Trumpova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u SAD, prenosi Hina.

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trumpovog obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhapšenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, saopćio je State Department. Transferi u skladu sa sporazumom s Gvatemalom prekinuti su sredinom marta 2020. zbog pandemije korona virusa, dodaje se u asopćenju.

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošle sedmice otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sistem, uključujući i pitanje ponovnog povezivanja porodica razdvojenih na granici SAD-a i Meksika i povećanje gornje granice broja izbjeglica kojima će biti dopušten ulaz u zemlju.

‘Borba protiv domaćeg terorizma’

Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas potvrdio je da Bidenova administracija “ubrzano radi” kako bi prekinula politiku poznatu kao Protokoli zaštite migranata zbog koje je više od 65.000 tražitelja azila prisiljeno čekati u Meksiku saslušanja na američkom imigracijskom sudu.

Istaknuo je i da će se ova administracija odlučno boriti protiv domaćeg terorizma, jedne od najvećih prijetnji SAD-u.

Mayorkas, koji je bio zamjenik ministra domovinske sigurnosti u vrijeme predsjednika Baracka Obame položio je zakletvu nakon upada Trumpovih pristalica u Kapitol 6. januara u kojem je poginulo nekoliko osoba.

“Svjedočiti pobuni, svjedočiti groznim događajima 6. januara za mene nije bilo samo strašno nego je u meni izazvalo želju da se dvostruko jače borim protiv mržnje i jedne od najvećih prijetnji s kojima se trenutno suočavamo u našoj domovini, s prijetnjom domaćeg terorizma”, rekao je Mayorkas u razgovoru za CNN.

Na pitanje o nedavnim upadima kineskih i ruskih hakera u kompjuterski sistem američke vlade, Mayorkas je rekao da administracija i Kongres pokušavaju pronaći načina za dodatno finansiranje pojačavanja sigurnosti federalne infrastrukture i informatičkog sistema, uključujući i javno-privatna partnerstva.

Izvor: Agencije