Austrija pooštrava granične kontrole prema svim susjedima

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je u međuvremenu da želi da se ruska i kineska cjepiva protiv korona virusa proizvode i u Austriji.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je rekao da on sam ne bi imao ništa protiv da se cijepi ruskim ili kineskim cjepivom (Reuters)

Austrija pojačava granične kontrole prema svim svojim susjedima, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer razgovarao je, s tim u vezi, sa njemačkim kolegom Horstom Seehoferom.

Putovanja treba da budu smanjena na apsolutni minimum, naveo je Nehammer u saopštenju, prenosi Tanjug.

„Postoje svega samo malo izuzetaka za putovanja koja su stvarno potrebna. Sada ćemo pooštriti kontrole na granici i time povećati pritisak sa ciljem pridržavanja COVID mjera“, poručio je on.

Granične kontrole, prema njegovim riječima, instrument su za prekidanje talasa infekcije, koji su posebno sada zbog novih sojeva sve opasniji.

Odluku austrijskih vlasti prethodile su kritike iz Njemačke zbog popuštanja mjera u Austriji najavljeno za ponedjeljak.

Austrija od ponedjeljka popušta stroge mjere i dopustit će rad frizerima, muzejima i maloprodaji, prenosi Hina.

Premijer njemačke pokrajine Bavarske Markus Soeder ocijenio je da su kombinacija mutacija i prenagleno popuštanje mjera u Austriji najgori put.

Generalni sekretar vladajuće CSU Markus Blume prebacio je Austriji i Češkoj da vode neodgovornu politiku otvaranja i da time ugrožavaju uspjehe koje je postigla Njemačka u borbi protiv širenja korona virusa.

Nehammer je prenio da je imao pozitivan razgovor sa Seehoferom, koji, također, potiče iz Bavarske.

„Hvala ministru Seehoferu na saradnji u ovim izazovnim vremenima“, naglasio je on.

Dok na granicama Mađarske i Slovenije, od migrantske krize 2015. postoje stalne kontrole, a već mjesec dana i prema Češkoj i Slovačkoj, na međi prema Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj do sada se kontrolisalo samo po slučajnom uzorku.

To će, kako je navedeno, sada biti intenzivirano.

Prema Ministarstvu austrijske policijske jedinice će u saradnji sa kolegama iz susjednih zemalja sprovoditi kontrole.

Prema uredbi, koja je predviđena da stupi na snagu od srijede, svi koji ulaze u Austriju moraju imati negativan antigenski ili PCR test, te je obavezan i desetodnevni karantin.

Taj karantin se može prekinuti, nakon pet dana izolacije, negativnim testom.

Prije ulaska u zemlju putnik je dužan da izvrši online registraciju.

Nova uredba obavezuje sada i prekogranične radnike na registraciju, ali i negativan korona test, koji moraju raditi jednom sedmično.

Kurz bi ruska i kineska cjepiva proizvodio u Austriji

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je u međuvremenu da želi da se ruska i kineska cjepiva protiv korona virusa proizvode i u Austriji.

“Uvjet za proizvodnju je izdavanje dozvole za ova cjepiva i u Evropskoj uniji. Tada bi Austrija sigurno pokušala proizvodne kapacitete kod austrijskih kompanija dati na raspolaganje za proizvodnju ruskih ili kineskih cjepiva“, rekao je Kurz u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Die Welt.

Kurz je objasnio kako je u ovom trenutku najvažnije u najkraćem mogućem roku osigurati što je više moguće sigurnog cjepiva.

Austrijski kancelar je rekao da on sam ne bi imao ništa protiv da se cijepi ruskim ili kineskim cjepivom.

“Kod cjepiva se prije svega radi o učinkovitosti, sigurnosti i dostupnost a ne o geopolitičkim borbama“, rekao je Kurz.

Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) predbacio je sporost i prebirokratski pristup kad je u pitanju proces izdavanja dozvole za cjepiva. “Taj proces je izvan EU-a puno brži“, ocijenio je.

Izvor: Agencije