AP: Slabi izgledi da Senat osudi Trumpa

Da bi Tramp bio osuđen, 67 od 100 senatora treba da glasa za usvajanje optužnice za “podsticanje na pobunu”.

Trump je jedini američki predsjednik čiji je opoziv [Impeachment] dva puta izglasao donji dom Kongresa. (EPA)

Senat SAD-a gotovo izvjesno neće osuditi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, optuženog da je podsticao na pobunu pristalice koje su upale u Kongres, ocjenjuje američka novinska agencija AP, prenosi Beta.

Suđenje Trumpu u Senatu počinje u utorak, nakon što je Predstavnički dom izglasao njegov opoziv 13. januara, po optužnici da je podsticao na pobunu pristalice koje su upale u Kongres SAD 6. januara, u vrijeme zasjedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobjeda demokrate Joea Bidena na izborima.

U nemirima tokom četverosatne okupacije Kongresa od Trampovih pristalica poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Trump je usijao atmosferu na mitingu u Washingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se “đavolski bore” protiv izbornih rezultata i da idu do obližnje zgrade parlamenta na Capitol Hillu.

Da su slabi izgledi da Trump bude osuđen u Senatu, AP ocjenjuje na osnovu toga što su mnogi članovi njegove Republikanske stranke, koji su ga prvobitno oštro kritikovali zbog te izjave na protestu 6. januara, u međuvremenu ublažili stav.

‘Probno glasanje’

Ta promjena stava bila je očigledna na takoreći “probnom glasanju” 26. januara, kada je svega pet senatora Republikanske stranke glasalo protiv prijedloga da bivšem predsjedniku ne bude suđeno u Senatu.

Da bi Tramp bio osuđen, 67 od 100 senatora treba da glasa za usvajanje optužnice za “podsticanje na pobunu”.

Ako za osudu bude glasalo svih 50 senatora iz redova Demokratske stranke, protiv Trampa bi moralo da se izjasni i najmanje 17 njegovih republikanaca.

Iako se zvanično naziva suđenjem, proces u Senatu nije pravni, već politički, a kazna za osuđenog je momentalno razriješenje sa dužnosti predsjednika.

Dok neki članovi Kongresa navode da je suđenje Trampu neustavno, jer on više nije na funkciji, sa tim se ne slažu demokrate i mnogi pravni stručnjaci, navodi AP.

Advokati odbrane su već ukazali da će osporiti ustavnost procesa jer Trump više nije u Bijeloj kući.

Demokrate međutim navode da bi Senat, u slučaju osuđujuće presude, mogao da zabrani Trampu da obavlja javne funkcije u budućnosti.

Da bi Trumpu poslije osuđujuće presude bilo zabranjeno kandidovanje za šefa države, senatori bi morali ponovo da glasaju, ali bi tada bila dovoljna prosta većina, za razliku od predstojećeg procesa.

Pošto i demokrate i republikanci imaju po 50 senatora, odlučivao bi glas predsjedavajuće Senata, a to je po funkciji potpredsjednica SAD-a, demokrata Kamala Harris.

Dva univerzitetska profesora prava, Bruce Ackerman i Gerard Magliocca naveli su nedavno u listu Washington Post da bi Kongres, ako Trump bude oslobođen, mogao da se pozove na odredbu 14. amandmana na Ustav SAD koja zabranjuje obavljanje funkcije na saveznom nivou osobama koje su “bile dio pobune protiv” Ustava.

Trumpu bi bilo zabranjeno da ponovo bude kandidat za predsjednika ako bi se većina članova oba doma Kongresa izjasnila na novom glasanju da je bio dio pobune. Da bi takav ishod kasnije bio poništen i Trumpu dozvoljeno da bude kandidat za Bijelu kuću, u budućnosti je potrebna dvotrećinska većina u svakom od dva doma Kongresa, prenosi AP.

Proces ‘suđenja’

Neizvjesno je koliko će trajati suđenje Trumpu. Demokrate žele da traje kratko, sedmicu dana ili dvije, kako bi Biden mogao da nastavi sa sprovođenjem svog ambicioznog programa.

Suđenju će predsjedavati najstariji senator, demokrata Patrick Leahy.

Prema Ustavu SAD-a, kada se sudi aktuelnom predsjedniku, proces mora da vodi predsjednik Vrhovnog suda SAD-a, ali pošto Trump više nije na funkciji, predsjedavat će najstariji senator, čija je uloga pretežno ceremonijalna, navodi Glas Amerike.

Optužnicu protiv Trumpa predstavit će devetočlani tim takozvanih “tužilaca”, demokrata iz Predstavničkog doma, koje će predvoditi profesor ustavnog prava Jamie Raskin.

Tužiocima neće biti lako da ubijede republikance da glasaju protiv Trumpa.

Oni tvrde da nemira ne bi bilo bez Trumpa i da on mora da bude proglašen odgovornim za nasilje.

U dokumentu koji su podnijeli prošle sedmice, tužioci su koristili fotografije kojima je dokumentovano nasilje, ali i emotivne tvrdnje u prilog Trumpove krivice.

Očekuje se da će tužioci puštati video snimke napada na Kongres tokom procesa u Senatu.

Porotu čini svih 100 senatora. Njima tokom procesa nije dozvoljeno da postavljaju pitanja, ali to mogu da učine preko predsjedavajućeg Leahya.

Trumpovo svjedočenje nije izgledno, navodi AP. On je preko advokata odbio zahtjev tužilaca da svjedoči, a u ovom trenutku se ne očekuje da će dobiti obavezujući poziv.

Bivši američki predsjednik više nema ni pristup društvenoj mreži Twitter, koju je obilato koristio kada mu je Senat prvi put sudio nakon što je Predstavnički dom izglasao njegov opoziv u decembru 2019. godine.

Trump je jedini američki predsjednik čiji je opoziv [Impeachment] dva puta izglasao donji dom Kongresa. Prije Trumpa, Predstavnički dom je opozvao predsjednike Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. godine, ali ih je Senat oslobodio optužbi.

U slučaju neočekivane osuđujuće presude u predstojećem procesu, Trump bi postao prvi predsjednik SAD-a koga je Senat osudio po optužnici Predstavničkog doma.

Izvor: Agencije