UAE drastično smanjio finansiranje palestinskih izbjeglica

UAE je u 2019. donirao 51.8 miliona dolara za agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama, a u 2020. tek jedan miliona dolara.

UAE je u 2019. donirao 51.8 miliona dolara za agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama, a u 2020. tek jedan milion dolara. (EPA)

Ujedinjeni Arapski Emirati drastično su smanjili svoje finansiranje za agenciju Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice UNRWA u 2020, godini kada su potpisali ugovor o normalizaciji odnosa sa Izraelom posredstvom SAD-a i oštro kritizirali palestinske vlasti.

Ova agencija pruža edukaciju, zdravstvenu brigu i druge ključne usluge za nekih 5.7 miliona registriranih palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku, većinom potomke 700.000 Palestinaca koji su pobjegli ili su protjerani iz Izraela tokom rata 1948. kada je stvorena ova država.

UAE je donirao 51.8 miliona dolara za UNRWA-u 2018. godine i opet 2019, ali je u 2020. dala ovoj agenciji tek jedan milion dolara, rekao je glasnogovornik UNRWA-e Sami Mshasha, nakon što su ovu informaciju objavili i izraelski mediji.

“Zaista se nadamo da će se u 2021. vratiti na nivo prethodnih godina”, dodao je.

Zvaničnici UAE nisu još odgovorili na zahtjeve za komentar.

Dogovor sa Izraelom

Prošle godine, UAE je normalizirao odnose sa Izraelom, kršeći dugogodišnji arapski koncenzus da priznanje može samo doći u zamjenu za ustupke u mirovnom procesu sa Palestincima, koji je u zastoju više od deset godina.

Bahrein, Sudan i Maroku potpisali su slične sporazume nedugo nakon toga, što je prethodna američka administracija nazvala historijskim diplomatskim postignućem. Predsjednik Joe Biden je pozdravio sporazume i rekao da će ohrabriti ponovno pokretanje direktnih mirovnih pregovora.

Palestinske vlasti smatraju sporazume izdajama i oštro osuđuju UAE.

Kritičari UNRWA-e smatraju da ona samo potiče problem izbjeglica nastao arapsko-izraelskim ratom 1948. od kada Palestinci traže “pravo na povratak” za izbjeglice i njihove potomke. Izrael odbacuje ideju prava na povratak, koja bi da se u potpunosti provede dovela do toga da u zemlji postoji palestinska većina.

UAE je u 2019. donirao 51.8 miliona dolara za agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama, a u 2020. tek jedan milion dolara.

Bidenova administracija najavila je prošlog mjeseca da će ponovo uspostaviti pomoć Palestincima, uključujući izbjeglice.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO