Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein pušten iz zatvora u Egiptu

Hussein je u zatvoru proveo više od četiri godine, bez formalne optužnice i suđenja.

Huseinov pritvor produživan je više od desetak puta, što je daleko premašilo maksimalni egipatski period istražnog zatvora (AFP)

Mahmoud Hussein, novinar Al Jazeere Arabic, pušten je iz egipatskog zatvora u kojem je proveo više od četiri godine. Hussein je bio nezakonito zatvoren od egipatskih vlasti od 23. decembra 2016. godine.

Mostefa Souag, generalni direktor Al Jazeera Media Network njegovo oslobađanje nazvao je “momentom istine i inspirirajućom prekretnicom prema medijskim slobodama”.

“Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein je oslobođen danas nakon što je proveo u egipatskom zatvoru više od 1.500 dana, bez zvaničnih optužbi i suđenja. Al Jazeera Media Network pozdravlja vijest o Mahmoudovoj slobodi i vjeruje da nijedan novinar ne treba više biti izložen patnjama koje je prošao Mahmoud u protekle četiri godine samo zato što je radio svoj posao. Danas smo sretni jer je on napokon ponovo sa svojom porodicom, nakon što su mu ukradene četiri godine života i oduzeta osnovna prava”, izjavio je Souag.

Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein sa kćerkom nakon puštanja iz egipatskog zatvora (Reuters)

Dodao je da želi Mahmoudu brz oporavak i te da se nada da će savladati svoju prošlost i započeti novo poglavlje u svojoj istaknutoj karijeri.

“Dok je bio zatvoren, Mahmoud je postao simbol slobode medije širom svijeta. Na dan njegovog oslobođenja, Al Jazeera poziva na slobodu za sve novinare koji su nepravedno zatvoreni širom svijeta. Želimo odati počast svim međunarodnim organizacijama za ljudska prava, medijskim institucijama, novinarima za njihvu stalnu podršku i osudu arbitrarnog zatvaranja Mahmouda Husseina. Na ovaj dan, Al Jazeera Media Network odaje svoju zahvalnost onim organizacijama, i svim glasovima istine koji su pozivali na Mahmoudovu slobodu i slobodu medija. Novinarstvo nije zločin.”

Bez optužnice i suđenja

Hussein je optuživan za “poticanje protiv državnih institucija i emitiranje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa”, što su navodi koje su pobijali i on i Al Jazeera.

Protiv njega nije podignuta formalna optužnica, niti je bilo suđenja.

Prema egipatskom zakonu, protuzakonito je držanje pojedinca bez optužbe duže od dvije godine.

Nakon dvije godine zatvoru, Hussein je pušten, ali samo da bi ponovo bio uhapšen pod dodatnom fiktivnom optužbom.

Bez liječenja nakon loma ruke

Dok je bio u samici, Hussein je slomio ruku i odbijen mu je odgovarajući medicinski tretman.

Mahmoud Hussein se Al Jazeeri Arabic pridružio 2003. godine, a 2010. je postao korespondent te kuće u uredu u Kairu.

Pokrivao je revoluciju u Egiptu, kao i pobunu na stadionu u Port Saidu.

Napadnut je mnogo puta – jednom prilikom, tokom javljanju uživo, drugi put napadnut je nožem, a i automobil mu je vandaliziran.

I nakon zatvaranja ureda Al Jazeere u Kairu ostao je tamo izvještavati, dok nije prebačen u Dohu.

U decembru 2016. godine Hussein je doputovao u Egipat kako bi proveo praznike s porodicom, ali po dolasku na aerodrom je odveden i ispitivan više od 15 sati, bez prisustva advokata.

Kasnije je dobio dozvolu da ide kući, ali samo nekoliko dana poslije, 23. decembra, uhapšen je sa dvojicom braće, koji su uskoro pušteni na slobodu.

Prva tri mjeseca proveo je u samici i oduzeta su mu sva prava, uključujući ljekara, kojeg je trebao nakon nesreće u kojoj je slomio ruku, a koja nije razjašnjena.

Egipatski sud je u maju 2019. godine odbio zahtjev tužilaštva da se Mahmoud Hussein pusti na slobodu, a protiv njega je pokrenuta nova istraga, nepoznate sadržine.

Al Jazeera kao nacionalni neprijatelj

Al Jazeera je na četvrtu godišnjicu hapšenja svog novinara apelirala na međunarodne organizacije da pozovu na hitno puštanje iz zatvora Mahmouda Husseina, ali i svih drugih novinara koji su zatočeni u svijetu.

Pozivima za njegovo oslobađanje pridružile su se mnogobrojne međunarodne organizacije.

Od svrgavanja bivšeg predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine, starijeg člana Muslimanske braće, Al Jazeera je prikazana kao nacionalni egipatski neprijatelj zbog izvještavanja o grupi.

Sa današnjim danom, Hussein je u zatvoru proveo 1.506 dana.

Izvor: Al Jazeera