Njemačka ne odustaje od Sjevernog toka dva

Sjevernom toku dva kojim se prenosi ruski gas do Njemačke ispod Baltičkog mora protive se obje stranke u SAD-u.

Sjeverni tok dva je u vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom uz investicije nekoliko evropskih kompanija (EPA)
Sjeverni tok dva je u vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom uz investicije nekoliko evropskih kompanija (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ostala je pri podršci projektu njemačko-ruskog gasovoda Sjeverni tok II uprkos neslaganjima sa Rusijom oko slučaja opozicionara Alekseja Navalnog, i prijetnjama američkim sankcijama, javila je Beta pozivajući se na AP.

Merkel je rekla da stav njene vlade o Sjevernom toku II nije pogođen tenzijama oko Navalnog, koji se prošlog ljeta oporavljao u Njemačkoj od trovanja nervnim agensom i uhapšen je po povratku u Rusiju prošlog mjeseca.

Ona je govorila na zajedničkoj video konferenciji sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

Sjevernom toku dva kojim se prenosi ruski gas do Njemačke ispod Baltičkog mora protive se obje stranke u SAD-u. Washington smatra da taj projekat čini Evropu zavisnijom od ruskog gasa i škodi evropskoj energetskoj sigurnosti. Kremlj uzvraća optužbama američke vlade da pokušava da promoviše prodaju sopstvenog tečnog prirodnog gasa.

Sjeverni tok dva je u vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom uz investicije nekoliko evropskih kompanija. Projekat je blizu završetka, koji se odgađa zbog prijetnji američkih sankcija.

Merkel je rekla da je EU u stanju da osigura da neće postati jednostrano zavisna od Rusije i ukazala na dugu historiju isporuke gasa iz Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kancelarka je rekla da hoće da razgovara sa novom američkom administracijom o tom pitanju ali i da se protivi “eksteritorijalnim sankcijama”.

U izjavama na videokonferenciji sa francuskim predsjednikom Merkel je umanjila razlike o tom pitanju između njihove dvije zemlje.

“Jasno je da je ovo kontroverzan projekat o kome se raspravlja u Evropi. Ali mislim da u okviru koji sam navela možemo da nađemo zajedničko rješenje”, rekla je danas Merkel.

Macron je rekao da se on neće protiviti projektu gasovoda.

Novi predsjednik CDU-a: Sjeverni tok ne treba otkazati zbog Navalnog

Novi predsjednik vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i mogući budući kancelar Armin Laschet također smatra da Njemačka ne smije odustati od projekta plinovoda Sjeverni tok II zbog hapšenja ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navalnog.

“Njemačka u nastupajućem razdoblju izlazi iz opskrbe atomskom energijom i energijom dobivenom od ugljena. I zato joj za prijelazno razdoblje treba plin kojeg ona sama nema”, rekao je Armin Laschet u petak Reutersu, prenijela je Hina.

Drži da slučaj Navalnog ne bi trebalo povezivati s privatnim privrednim projektom poput Sjevernog toka II i upozorio na štetnost “simboličke politike”.

“Mislim da je to dno političke kulture kada se umjesto trezvene rasprave o nekom problemu pokušavaju nametnuti klišeji”, rekao je Laschet.

Odbacio je kritike da je “simpatizer Rusije” i istakao da je kritizirao i da dalje kritizira hapšenje Navalnog kao i rat u Ukrajini.

Podsjetio je da Rusija i prije toga Sovjetski Savez već više od 50 godina izvoze plin u Njemačku, a na kritiku Washingtona na račun Sjevernog toka II odgovorio da i SAD kupuje naftu od Rusije i “ostalih zemalja koje ne spadaju u uzore kada su u pitanju slobode i ljudska prava”.

Laschet je nedavno postao predsjednik CDU-a i nakon parlamentarnih izbora u septembru bi mogao naslijediti Angelu Merkel na funkciji njemačkog kancelara.

Izvor : Agencije

Povezane

Iz Gazprom Exporta kažu da je izgradnja kopnenog dijela plinovoda završena te da će rok za završetak radova na moru zavisiti od brojnih uvjeta.

23 Dec 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO