Netanyahu odluku ICC-a nazvao antisemitskom, Hamas zadovoljan

Većinom glasova odlučeno da se teritorijalna nadležnost Suda proteže i na teritorije što ih je Izrael okupirao nakon 1967. godine.

Izraelski premijer nazvao je ICC "političkim tijelom" koje šteti "pravu demokratija da se brane od terorizma". (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u subotu kako odluka Međunarodnoga krivičnog suda (ICC) da se proglasi nadležnim za slučajeve na okupiranim palestinskim teritorijima “jednostavno predstavlja otvoreni antisemitizam”.

U petak navečer ta je instanca pojasnila da je “većinom glasova odlučeno da se teritorijalna nadležnost Suda (čija je Palestina članica od 2015.) proteže i na teritorije što ih je Izrael okupirao nakon 1967. godine”.

“Kada ICC istražuje Izrael zbog lažnih ratnih zločina, radi se o otvorenom antisemitizmu”, rekao je Netanyahu, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Fatou Bensouda, tužiteljica međunarodnog suda osnovanog 2002. godine sa sjedištem u Haagu, u junu bi trebala napustiti dosadašnju dužnost i želi da ICC preuzme petogodišnju preliminarnu istragu nakon rata iz 2014. koji se vodio u pojasu Gaze.

Ova palestinska enklava u kojoj žive dva miliona stanovnika dosad je bila poprište tri oružana sukoba (2008., 2012. i 2014. godine), a nakon što je 2007. kontrolu nad njom preuzeo Hamas.

ICC “tvrdi da, kad se jedna demokratska država poput Izraela brani od terorista koji ubijaju našu djecu i raketiraju naše gradove, to zapravo znači da provodi ratni zločin”, rekao je Netanyahu, aludirajući na sukob iz 2014. tokom kojeg, kako je istaknuo, s područja Gaze na Izrael ispaljeno nekoliko hiljada raketa.

AFP podsjeća da je u tom ratu na palestinskoj strani poginula 2.251 osoba, većinom civili, a na izraelskoj 74 osobe, uglavnom vojnici.

“ICC odbija istražiti poteze brutalnih diktatura poput Irana i Sirije koje gotovo svakodnevno provode stravična zlodjela”, ustvrdio je Netanyahu, koji je na odluku ICC-a reagirao već u petak nedugo nakon objave Međunarodnoga krivičnog suda.

Nazvao ga je “političkim tijelom” koje šteti “pravu demokratija da se brane od terorizma”.

Hamas: Presuda ICC-a važan korak ka postizanju pravde

Palestinski pokret Hamas izrazio je u međuvremenu zadovoljstvo presudom Međunarodnog krivičnog suda u kojoj se navodi da je ovaj sud nadležan za istragu zločina počinjenih na palestinskom teritoriju, javila je agencija Anadolija.

U saopćenju Hamasa navodi se da je presuda ICC-a “važan korak” ka postizanju “pravde za žrtve izraelske okupacije”.

Palestinski pokret je pozvao na poduzimanje posljednjih “neophodnih koraka da se cionistički ratni zločinci pozovu na odgovornost pred međunarodnim sudovima“.

“Spremnost ICC-a na suočavanje s mogućim pritiscima iz Izraela potvrđuje njegovu vjerodostojnost i integritet”, naveli su iz Hamasa.

Apelovali su također na međunarodnu zajednicu da “osnaži palestinski narod kako bi ostvario svoja osnovna prava na slobodu, nezavisnost i samoodređenje”.

Izvor: Agencije