WHO: Potraga za porijeklom korona virusa trajat će godinama

Porijeklo korona virusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije.

'Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog', kazao je Dwyer, član tima WHO-a u Wuhanu (EPA)
'Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog', kazao je Dwyer, član tima WHO-a u Wuhanu (EPA)

Član tima koji pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) vodi istragu u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je otkriven korona virus, rekao je da je iznenađen kompleksnošću zadatka otkrivanja porijekla tog virusa i da će istraživanje trajati godinama.

Dominic Dwyer, mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, rekao je kako je istraživačka grupa u Wuhanu od kineskih vlasti dobila pristup koji je zatražila kako bi istraživala početke pandemije korona virusa, prvi put zabilježenog u tom kineskom gradu, prenosi Hina.

“Svi znaju kako je pandemija buknula s tržnice Huanan u Wuhanu, no ključno je saznati što se događalo tada i prije toga”, rekao je Dwyer.

Porijeklo korona virusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugdje.

Glavna zagonetka

Dwyer, australski stručnjak za HIV koji je surađivao s WHO-om tokom epidemija SARS-a i ptičje gripe, rekao je da je glavna “zagonetka” COVID-a 19 u tome što prvi asimptomatski pacijenti nisu znali da nose virus.

“Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog”, kazao je Dwyer. Rani slučajevi su zabilježeni u novembru 2019., no najvažnije je ono što se dogodilo nedugo prije toga, rekao je Australac.

Dwyer se slaže s Peterom Daszakom, zoologom i stručnjakom za životinjske bolesti, također članom tima, koji naglašava da će biti jako teško shvatiti porijeklo korona virusa.

“Čak i kod SARS-a i ebole imamo neke dobre ideje, no niko nije siguran”, rekao je Daszak Reutersu u četvrtak. “Kod HIV-a ne znamo tačne okolnosti“.

Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom gdje je zabilježen prvi slučaj, no njihovi kontakti u Wuhanu ograničeni su na posjete koje su organizirali kineski domaćini.

Dwyer je kazao da je tim završio s obilaskom lokacija i da se priprema predstaviti prve zaključke u što kraćem roku, prije no što krajem idućeg sedmice istekne 28-dnevna viza članove istraživačke grupe.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO