Senat SAD-a usvojio plan budžeta i otvorio put paketu pomoći

Usvajanjem budžetskog plana vrijednog 1.900 milijardi dolara omogućeno je donošenje covid mjera podrške privredi i stanovništvu predsjednika Joea Bidena.

Budžetski plan je rano ujutros u petak prošao 'kroz iglene uši' u Senatu (Arhiva)
Budžetski plan je rano ujutros u petak prošao 'kroz iglene uši' u Senatu (Arhiva)

Senat američkog Kongresa usvojio je u petak budžetski plan, čime je utro put donošenju paketa COVID mjera podrške privredi i stanovništvu predsjednika Joea Bidena, vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Budžetski plan je rano ujutro po istočnoameričkom vremenu prošao “kroz iglene uši” u Senatu, što omogućava demokratama da u narednim sedmicama proguraju zakon o Bidenovom paketu ekonomskih olakšica u Kongresu sa ili bez podrške republikanaca, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nakon 15 sati rasprave i ponovnog glasanja o desecima amandmana, Senat se našao u pat poziciji s istim brojem glasova dvije stranke o planu budžeta.

Glas Kamale Harris osigurao prevagu

Situaciju je riješila potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, čiji je glas za osigurao prevagu demokratama.

Ovo je prvi put da je Harris, u ulozi predsjednice Senata, iskoristilia pravo “zlatnog glasa” u situaciji neriješenog ishoda glasanja, nakon što je 20. januara položila zakletvu kao Bidenova potpredsjednica.

Po Ustavu SAD-a, potpredsjednik države je predsjednik Senata, ali nema pravo glasati osim u slučaju jednakog broja glasova dvije stranke o prijedlogu o kojem se glasa.

Od 1789. godine bilo je 268 slučajeva glasanja s neriješenim rezultatom, prema podacima sa veb sajta www.senate.gov.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO