Rusija: Zakon koji policiji omogućava pristup geolokaciji građana

Vlast ponovo razmatra nacrt zakona koji bi snagama sigurnosti omogućio da bez sudskog naloga pristupe lokaciji stanovnika putem mobitela.

Kada bi zakon prošao, snage sigurnosti bi lako uspjele doći do informacije s kim je određena osoba bila, u koje vrijeme i koliko dugo (EPA)

Rusija ponovo razmatra nacrt zakona koji bi snagama sigurnosti omogućio da bez sudskog naloga pristupe lokaciji stanovnika putem njihovih mobitela, pokazuje dokument koji je Reuters dobio na uvid.

Hiljade demonstranata uhapšeno je na protestima tokom dva vikenda, a više od 1.000 je pritvoreno u Moskvi u utorak, nakon što je sud osudio kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog na 32 mjeseca zatvora zbog kršenja uvjetne kazne.

Zakon o kojem Reuters piše prvi put je predstavljen parlamentu 2019. godine, a sada ga dorađuje Ministarstvo za digitalni razvoj, prenosi Hina.

 

U nacrtu zakona piše kako mu je cilj lakši pronalazak ljudi za kojima se traga.

Ministarstvo za digitalni razvoj još nije odgovorilo na pitanje je li vraćanje prijedloga zakona povezano s protestima.

U njemu piše kako bi za pristup sadržaju poruka na mobitelu trebao biti potreban sudski nalog ili dopuštenje građana, no ne i za lokaciju koju bi javila telekomunikacijska kompanija.

Ministarstvo za digitalni razvoj smatra kako se time ne krši privatnost.

“Mjera je u skladu sa zakonima o privatnim podacima jer geolokacije nisu lični podaci”, rekao je Oleg Ivanov, zamjenik ministra digitalnog razvoja.

Kad bi zakon prošao, snage sigurnosti bi lako uspjele doći do informacije s kim je određena osoba bila, u koje vrijeme i koliko dugo, rekao je Artem Kozljuk, čelnik Roskomsvobode, stranice koja prati nivo sloboda na internetu u Rusiji.

U Moskvi ‘radi’ 105.000 kamera

“Stvara se i rizik da će podaci stanovnika procuriti na crno tržište”, dodao je.

Aktivisti za ljudska prava upozoravaju kako ruske vlasti u borbi protiv protesta za oslobađanje Navaljnog koriste kamere za prepoznavanje lica.

Ruska prijestolnica, sa 105.000 kamera, ima jedan od najnaprednijih sistema za nadzor na svijetu.

Vlasti tvrde kako mu je cilj borba protiv kriminala i kršenja restriktivnih mjera zbog korona virusa.

Aktivisti smatraju kako se kamere koriste za praćenje protesta te da nejasna pravila omogućuju zloupotrebu tog sistema.

Izvor: Agencije