Rusija protjerala trojicu diplomata iz EU

Diplomate iz Njemačke, Poljske i Švedske su navodno učestvovale u nedozvoljenim protestima.

Ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju je navelo da je taj čin diplomata neprihvatljiv (EPA)

Rusija je protjerala trojicu evropskih diplomata iz Njemačke, Poljske i Švedske, jer su, kako se navodi, prisustvovali nedozvoljenim skupovima podrške uhapšenom ruskom opozicionaru Alekseju Navalnom.

Ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju je navelo da je taj čin diplomata neprihvatljiv, prenio je Reuters.

“U skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima od 18. aprila 1961. godine, diplomate koje su učestvovale na nedozvoljenim skupovima proglašene su personama non grata i one moraju što prije napustiti Rusiju”, saopštilo je ministarstvo, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Navode i da su švedski, poljski i njemački ambasadori pozvani danas u rusko ministarstvo vanjskih poslova zbog ovih incidenata.

„Rusija očekuje da će se švedske, poljske i njemačke diplomatske misije i njihovo osoblje striktno pridržavati međunarodnog prava“, naglasilo je u saopštenju ministarstvo.

Potez Rusije naišao je na kritike zapada.

Osude iz EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je protjerivanje njemačkog diplomate, navodeći da je to još samo jedan korak unazad od vladavine prava.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog ruske odluke rekavši da će to “dodatno produbiti krizu u bilateralnim odnosima”.

Poljska je pozvala na konsultacije ruskog ambasadora te ga informirala da je diplomatkinja koja je u pitanju “samo obavljala svoje profesionalne zadaće” u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Poljska bi mogla poduzeti “prikladne korake” ako Rusija ne promijeni svoju “pogrešnu odluku”, dodaje se.

Osudu je izrazio i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Snažno osuđujem tu odluku i odbacujem navode da su se bavili aktivnostima koje su nespojive sa statusom stranih diplomata”, priopćio je Borrell, prenijela je Hina.

Borrell, koji u petak boravi u Moskvi, doznao je za rusku odluku tokom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

“Ta odluka mora biti preispitana. Ističem jedinstvo Europske unije i solidarnost s državama članicama čiji su diplomati protjerani”, istaknuo je.

Glasnogovornica švedskog ministarstva vanjskih poslova demantirala je da je njihov diplomat sudjelovao u demonstracijama.

Izvor: Agencije