Pozivi na bojkot ZOI u Pekingu

Više od 180 organizacija za ljudska prava objavilo je otvoreno pismo s ciljem bojkota Igara 2022. 

U pismu je navedeno da je kineski predsjednik Xi Jinping vršio pritisak na slobodu i ljudska prava u zemlji (EPA)
U pismu je navedeno da je kineski predsjednik Xi Jinping vršio pritisak na slobodu i ljudska prava u zemlji (EPA)

Organizacije za zaštitu ljudskih prava pozvale su na bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. godine u Pekingu u znak protesta zbog masovnih kršenja ljudskih prava u Kini.

Kako navodi britanski list The Guardian, a prenosi Anadolija, više od 180 organizacija za zaštitu ljudskih prava objavilo je otvoreno pismo s ciljem bojkota Zimskih olimpijskih igara 2022. čiji domaćin će biti Peking.

U pismu je navedeno da je kineski predsjednik Xi Jinping od Olimpijskih igara 2015. u Pekingu vršio pritisak na slobodu i ljudska prava u zemlji.

Stoga apeluju na zemlje da bojkotuju Zimske olimpijske igre 2022. kako ne bi dodatno ohrabrili kinesku vladu u provođenju njene politike.

Tvrdnje Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da će Olimpijske igre biti katalizator za poboljšanje stanja s ljudskim pravima u toj zemlji također su se našle na meti oštrih kritika.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) je propust IOC-a da procijeni stanje u vezi s kršenjem ljudskih prava u Kini ocijenila velikim neuspjehom.

‘Kršenja se povećavaju, a ne smanjuju’

Stručnjaci također smatraju da se kršenja ljudskih prava u Kini i dalje povećavaju, a ne smanjuju.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin, komentarišući pozive za bojkot, kazao je da takve aktivnosti i pokušaji neće dobiti podršku međunarodne zajednice te da neće biti uspješni.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki reagovala je također na pozive na bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu.

“Trenutno ne razmišljamo o promjeni stava ili planova o Olimpijskim igrama u Pekingu.”

Američki olimpijski i paraolimpijski komitet saopćio je da bi odluka o bojkotu mogla negativno utjecati na sportiste.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO