Mitsotakis: Pregovori s Turskom krajem februara

Grčki i turski zvaničnici će se sastati vjerovatno ponovo krajem februara ili početkom marta, kako bi oživjeli napore za rješavanje spora u vezi pomorskih granica.

Kyriakos Mitsotakis: Turska mora biti dosljedna, ovo ne može biti samo mamac da bi se izbjegla rasprava na Vijeću Evropske unije (EPA)

Grčki i turski zvaničnici će se sastati vjerovatno ponovo krajem februara ili početkom marta, kako bi oživjeli napore za rješavanje spora u vezi pomorskih granica, izjavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, prenosi grčki list Kathimerini.

“Očekujem u narednih mjesec dana, krajem februara ili početkom marta. To je dobar korak u dobrom smjeru,” rekao je ona za Reuters, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u tekstu Kathimerinija, prepreke ostaju, Grčka kaže da će se pozabaviti samo demarkacijom morskih zona u Egejskom i istočnom Mediteranu, dok Turska kaže da bi trebalo rješavati sva pitanja između dvije strane, uključujući zračni prostor i status nekih grčkih otoka.

“Turska mora biti dosljedna u svom postupanju, ovo ne može biti samo mamac da bi se izbjegla rasprava na Vijeću Evropske unije u martu”, rekao je Mitsotakis.

Međunarodni spor traje desetljećima

Grčka, koja je nedavno postigla pomorski sporazum s Italijom i Egiptom, tvrdi da bi, ukoliko se dvije strane ne dogovore, trebalo uputiti spor na međunarodni sud.

Grčka i Turska spore se u vezi nekoliko desetljeća starih pitanja, uključujući obim njihovih kontinentalnih granica, preleta u Egejskom moru i etnički podijeljenom Kipru.

Od 2002. do 2016. godine održano je desetak rundi razgovora kako bi pokušali postaviti temelje za pune pregovore o razgraničenju pomorskih zona.

Poslije četvorogodišnje pauze, produžene sporom zbog preklapanja zahtjeva za energetskim resursima u istočnom Mediteranu prošle godine, Grčka i Turska su nastavili razgovore 25. januara.

Posljednji sastanak u Istanbulu, 61. runda, završen je nakon nekoliko sati, ali su obje strane rekle da su se dogovorile da se ponovo sastanu u Atini.

Izvor: Agencije