Fauci: Vakcinacija djece mogla bi početi na ljeto

Djeca, također, prenose korona virus i njihova vakcinacija je veoma važna, kaže doktorica Leana Wen.

Samo 42 posto odraslih Amerikanaca planira vakcinisati djecu, pokazuje posljednja anketa (EPA - Ilustracija)

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Sjedinjenih Američkih Država Anthony Fauci se nada da će uskoro biti objavljeni podaci koji će podržati vakcinaciju starije djece protiv korona virusa.

Nada se da će, nakon što budu objavljeni rezultati studija, od kasnog proljeća ili početkom ljeta početi vakcinacija djece od 12 do 17 godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

“Kada budemo imali više podataka, moći ćemo vakcinisati i mlađu djecu, a sve to će pomoći da se smanji širenje virusa“, napisao je Fauci na Twitteru profilu tima Bijele kuće zaduženog za borbu protiv COVID-19.

Maska i držanje fizičke distance

Na pitanje da li su djeca sigurna ako su u jednoj zajednici svi odrasli vakcinisani a djeca nisu, odgovorio je kako je “situacija u bilo kojoj društvenoj zajednici ključni faktor“.

Dodao je da sve dok je visoki broj zaraženih svi moraju voditi računa o sigurnost tako što će nositi maske i držati fizičku distancu.

Independent prenosi da samo 42 posto odraslih Amerikanaca planira vakcinisati djecu, pozivajući se na anketu Verywell Healtha.

“Obeshrabrujućih 32 posto ih je kazalo kako to neće uraditi, dok ih je 19 posto navelo kako se još nisu odlučili“, dodaje ovaj medij.

Važan dio puta ka imunitetu

Dalje se navodi kako nijedna od trenutnih vakcina nije odobena za davanje djeci i kako su testovi u toku.

Stručnjaci navode kako je vakcinacija djece, koja čine 25 posto stanovništva SAD-a, važan dio u borbi protiv virusa.

“Djeca obično nemaju teške slučajeve oboljenja kao odrasli, ali se ipak mogu zaraziti i neki od njih su, nažalost, preminuli [od posljedica COVID-a]. Djeca, također, prenose virus i njihova vakcinacija je veoma važna u našoj borbi ka imunitetu krda“, kazala je doktorica Leana Wen za AP.

Izvor: Agencije